Deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne continuă să reprezinte unul dintre principalele riscuri sistemice la nivel naţional. Potrivit BNR, România se confruntă cu patru tipuri de riscuri sistemice ce pot afecta stabilitatea financiară.
Evoluțiile externe, întârzierea reformelor și nerambursarea creditelor sunt principalele riscuri la adresa stablității financiare a României, identificate într-un raport BNR.
Săptămâna trecută, guvernatorul Mugur Isărescu amintea „stabilitatea relativă a cursului de schimb al leului", în cadrul declarației sale de presă, drept una dintre cauzele reglajelor fine realizate în piața monetară.
Volatilitatea și volumele de tranzacționare ale pieței au fost reduse, euro încercând din nou să treacă de 4,59 lei, prag apărat de BNR, care ar fi vândut vineri valută pentru a stopa din fașă eventualele tentative speculative.
Clujenii interesați de zona euro sunt invitați să participe la conferința „Viitorul monedei euro”, susținută de către economistul Joachim Starbatty, membru al parlamentului european. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 15 noiembrie, de la ora 10.00 la sala cinematografului Florin Piersic.
Agenția de evaluare financiară Moody's anticipează că evoluția bună a indicatorilor macroeconomici din 2013 va continua și în acest an și a îmbunătățit astfel perspectiva ratingului Baa3 al României de la negativă la stabilă.