8 din 10 români urmăresc evoluția războiului din Ucraina, iar 14% ar părăsi România dacă ar începe un conflict armat, conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).
Suprapunerea referendumului pentru justiție cu alegerile europarlamentare a generat o campanie electorală efervescentă și în care temele legate de politicile europene și viitorul Europei au devenit secundare temelor de politică internă.
Anul 2019 a început pentru români cu îngrijorare în ceea ce privește situația lor financiară. Cea mai mare grijă a românilor în viața lor de zi cu zi este banii.
Aproape 7 din 10 români (68%) au auzit despre faptul că România deține, în 2019, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar peste trei sferturi dintre români consideră că aceasta este un lucru bun pentru țara noastră, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES.
Lipsa modelelor și a reperelor este o realitate în România. Doar 1 din 5 români își găsesc modele în viața publică de la noi. Atunci când sunt întrebați, în general, despre românii cu care ne mândrim în lume, un sfert din respondenți nu știu să indice un nume.
Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat în luna noiembrie un studiu privind “Percepţii şi atitudini ale populaţiei din Cluj-Napoca privind presa locală”.
Pe fondul scăderii, în ultimii ani, a acoperirii vaccinale în România și a izbucnirii epidemiei de rujeolă, dar și a lipsei de pe piață a unor vaccinuri, opinia publică a dezbătut intens, în ultimele luni, tema imunizării copiilor.
În ultimii ani, România a intrat pe harta europeană a evenimentelor culturale prin festivaluri de teatru, de muzică, de carte. IRES a evaluat, în acest context, percepțiile și comportamentul de consum cu privire la evenimentele culturale în rândul persoanelor cu vârste între 16 și 50 de ani, din mediul urban. În ceea ce privește notorietatea, Untold Festival, Electric Castle și Summer Well se află în top.