Actualitate
Studiu IRES. Românii îl venerează pe Arsenie Boca, dar vor să semene cu Gigi Becali
Lipsa modelelor și a reperelor este o realitate în România. Doar 1 din 5 români își găsesc modele în viața publică de la noi. Atunci când sunt întrebați, în general, despre românii cu care ne mândrim în lume, un sfert din respondenți nu știu să indice un nume.
În top 10 români cu care ne mândrim în lume, printre personalitățile istorice sau culturale își fac loc doar marii sportivi – Simona Halep, Nadia Comăneci sau Gheorghe Hagi alături de Constantin Brâncuși, Regele Mihai și Nicolae Ceaușescu.
În studiul realizat de IRES în iulie 2018, 57% dintre români declară că au un sfânt din credinţa ortodoxă pe care îl idolatrizează. Idolatria scade în rândul celor cu studii superioare (43%) şi este mai slabă în urban.
Sfântul cel mai venerat este Arsenie Boca (acesta nefiind canonizat), urmat de Ioan Botezătorul (11%), Isus Hristos (9,8%), Sfânta Maria (7,4%), Sfântul Nicolae (7,4%), Sfântul Gheorghe (6,1%), Sfântul Petru. Arsenie Boca, popularizat mult în programele unor televiziuni comerciale, este sfântul femeilor, 19,1%, al ardelenilor – 27% şi al votanţilor PSD (16,5%).
“Venerația pentru sfinți este destul de puternică la români, mai mult de jumătate dintre respondenți recunosc că venerează un sfânt din credința ortodoxă. Fenomenul este întâlnit într-o măsură mai mare în rândul femeilor, al vârstnicilor și al celor cu educație scăzută, la respondenții din mediul rural, la cei care locuiesc în Moldova, dar și la potențialii votanți ai PNL”, se arată în studiu.
Şi comportamentul autostimat arată o destul de importantă activitate în domeniul comportamentelor asociate magicului religios.
12% dintre români au participat o dată şi 19,6% de două sau mai multe ori la un pelerinaj, 6% dintre români cred că moaştele sfinţilor pot face minuni. Cei mai sceptici sunt cei cu studii superioare (39,7%), cei din urban (44%) şi ardelenii cu 51%. În acelaşi sens, 52,9% cred în existenţa unor icoane făcătoare de minuni şi 25% din populaţie a vizitat o dată sau de mai multe ori o asemenea icoană. Peste 73% dintre cetăţenii români de peste 18 ani cred că România este „grădina Maicii Domnului”, un teritoriu binecuvântat, 57% dintre români cred în existenţa vieţii după moarte, 89,9% în existenţa sufletului şi 25% în reîncarnare. În existenţa Raiului cred 73,9%, iar în cea a Iadului 58,4% dintre românii adulţi.
Şi miraculosul laic este prezent în viaţa de zi cu zi a românilor 36,8% cred că există oameni care pot prevedea viitorul şi 54% cred în existenţa telepatiei, în timp ce un procent de 18,9% au participat la cel puţin o şedinţă de acest fel, dintre aceştia 60% spun că prezicerile s-au îndeplinit. De asemenea, 24,6% dintre români îşi verifică horoscopul, 20% au un talisman norocos, 12% cred în existenţa vracilor şi 14% în existenţa vrăjitorilor.
Datele fac parte din studiul „România magică. Mituri şi aspiraţii ale românilor”, realizat de IRES, în perioada 6-13 iulie, pe un eşantion de 1.291 de persoane.
Care este sfântul din credința ortodoxă pe care îl venerați?
Arsenie Boca – 15%
Ioan Botezătorul – 11%
Iisus Hristos – 10%
Nicolae – 7%
Fecioara Maria – 7%
Gheorghe – 6%
Petru – 6%
Care este personalitatea publică din România cu care v-ar plăcea să semănați
Gigi Becali – 6%
Ion Țiriac – 3%
Andra Măruță – 2%
Monica Tatoiu – 2%
Andreea Marin – 2%
Gheorghe Hagi – 2%
Smiley – 2%
Raed Arafat – 1%
Florin Piersic – 1%
Simona Halep – 1%
Cristian Tudor Popescu – 1%
Care credeți că este românul cu care am putea să ne mândrim cel mai mult din toată istoria noastră
Ștefan cel Mare – 10%
Mihai Viteazu – 8%
Vlad Țepes – 6%
Mihai Eminescu – 5%
Simona Halep – 4%
Nicolae Ceaușescu – 4%
Alexandru Ioan Cuza – 4%
Nadia Comăneci – 3%
Constantin Brâncuși – 3%
Regele Mihai – 2%
Decebal – 1%