Sute de mii se hectare de teren agricol au fost afectate de secetă. La Cluj, mai multe terenuri de livadă și culturi agricole au fost distruse din cauza vremii.
Pompierii clujeni au intervenit la peste 600 de incendii de vegetație de la începutul anului. Amenzile pentru cei care nu respectă legea și ard vegetația fără aprobarea autorităților pot să ajungă până la 6.000 de lei.
Incendierea miriștilor, stufului și vegetației ierboase a devenit strict interzisă. Piromanii riscă amenzi usturătoare dacă încearcă să ardă buruienile.
Protecţia Mediului Cluj informează proprietarii de terenuri că incendierea resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă este interzisă.
Arderile ilegale de vegetație au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii cinci ani, în primele două luni și jumătate ale anului. Zilnic 83 de persoane dau foc unui câmp pentru a scăpa de vegetația uscată, potrivit Gărzii Naţionale de Mediu.
Peste 6.000 de incendii de vegetație uscată au izbucnit în România de la începutul anului 2022. Au fost de patru ori mai multe incendii decât aceeași perioadă a anului trecut.
Încep să apară amenzile în urma incendiilor de vegetație uscată din ultimele zile, de pe raza județului Cluj. Inspecția de Prevenire din cadrul ISU Cluj a aplicat două amenzi contravenționale unor locuitori din Florești.
Un incendiu puternic de vegetație a izbucnit, luni, în zona Valea Chintăului din municipiul Cluj-Napoca. Pompierii s-au luptat cu flăcările mai bine de patru ore.