Actualitate

Incendierea vegetației, STRICT INTERZISĂ. Amenzile ajung până la 100.000 de lei!

Incendierea miriștilor, stufului și vegetației ierboase a devenit strict interzisă. Piromanii riscă amenzi usturătoare dacă încearcă să ardă buruienile.

Incendierea vegetației a devenit STRICT INTERZISĂ. Amenzile ajung până la 100.000 de lei! Incendierea vegetației a devenit STRICT INTERZISĂ. Amenzile ajung până la 100.000 de lei!

 

 


Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență care interzice complet arderea vegetației uscate, după ce, în ultimele luni, în Cluj și în mai multe zone din țară, focurile au scăpat de sub control, punând în pericol case și chiar vieți omenești. 

 


Dacă înainte miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă puteau fi incendiate cu acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, noua lege înlătură această posibilitate, astfel incendierea acestor tipuri de vegetație devine strict interzisă, scrie Ecoteca.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Amenzi până la 100.000 de lei

Astfel, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase devin contravenții și se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

În același timp rămâne în vigoare Art. 98. – (1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală: a) arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice. 


De asemenea, persoanele care incendiază terenurile în mod intenționat vor pierde subvențiile agricole.

Peste 700 de incendii de vegetație în Cluj, de la începutul anului

Pompierii clujeni au intervenit de la începutul anului până la începutul lunii aprilie la 732 de incendii de vegetație.  La cele câteva sute de incendii au intervenit atât Serviciile Voluntare și Private pentru Situații de Urgență, cât și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj. 438 de intervenții au fost gestionate doar de ISU Cluj.


Incendiile au avut loc în 70 de unități administrativ-teritoriale, dintr-un total de 81.

CITEȘTE ȘI:

Peste 700 de incendii de vegetație au avut loc în județul Cluj, de la începutul anului. Legea, mai dură cu cei responsabili

abonare newsletter