În timp ce orașele se extind, vechile zone industriale intră în declin. Europenii vor locuințe, centre comerciale și clădiri de birouri, iar economia se reorientează de la producție spre servicii.
Zona de nord a Clujului este în proces de restructurare, iar în urma proiectelor de tip mixed-use dezvoltate în locul fostul platforme industriale oamenii vor dispune de facilități după principiul unui „oraș de 15 minute”.
Aproximativ 14 hectare de pe fosta platformă Carbochim (fabrică modernizată și relocată) vor fi redate clujenilor prin proiectul de regenerare urbană ce va fi dezvoltat de compania IULIUS.
Dezvoltarea zonei industriale din nordul municipiului Cluj-Napoca, în care s-a investit până recent mult mai puțin decât în alte părți ale orașului, devine treptat o prioritate, atât pentru autorități cât și pentru investitori.
Organizarea zonei industriale de pe Bulevardul Muncii va urmări patru piloni: întoarcerea cu fața către râul Someș, generarea unui nou ax funcțional și de mobilitate, punerea în valoare a grilei de străzi existente, respectiv axe verzi de mobilitate.
UNStudio, unul dintre cele mai mari birouri de arhitectură la nivel mondial, care a desenat zone urbane în mari metropole ale lumii, lucrează la conceptul celei mai mari investiții de reconversie urbană care se va construi în România, conform unui anunț recent al companiei IULIUS, cea care va realiza proiectul.
Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unei fabrici pe un teren de aproape 30 de hectare din comuna Săndulești (județul Cluj) a primit avizul Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean Cluj.