Timp Liber
Strada General Dragalina în trecut și prezent. Locul poartă numele unui general născut acum peste 130 de ani. FOTO
Amintiri din vechiul Cluj. Orașul a evoluat foarte mult în ultimele decenii, însă puțini știu istoria străzilor pe care trec.
Strada Dragalina în 1942 și prezent/ FOTO: Istoria Fotografiei Clujene
O serie de fotografii care sunt comparate arată strada General Dragalina din municipiul Cluj-Napoca la 80 de ani distanță.
Una dintre principalele străzi ale cartierului Grigorescu din Cluj-Napoca poartă numele generalului Ioan Dragalina, un erou din Primul Război Mondial.
În afară de graffitiurile care au fost făcute pe zid și țevile de gaz, locul pare împietrit în timp.
General Dragalina, un erou în Primul Război Mondial
Ioan Dragalina, uneori ortografiat Ion Dragalina a fost un general român, care a murit eroic în luptele din Valea Jiului în Primul Război Mondial.
În anul 1887 Ioan Dragalina a demisionat din armata austro-ungară şi a trecut granița în România. El a fost încadrat în Armata Română cu gradul de sublocotenent. La începerea Primului Război Mondial avea gradul de general de brigadă și comanda Comandamentul 3 teritorial, iar pentru meritele dovedite în ridicarea nivelului științific al școlii, pentru ordinea și disciplina instituită în învățământul militar, Ioan Dragalina a fost decorat cu Ordinul Steaua României, clasa V-a.
În anul 1916, înainte ca România să intre în Primul Război Mondial de partea Aliaților, Dragalina a fost numit comandant al Diviziei I de Infanterie, aflată la Drobeta Turnu Severin. Trupele diviziei acopereau o distanță mare din frontiera de vest a României, de la izvoarele Argeșului până la Calafat. Divizia sa a luptat în august 1916 la Orșova și pe valea râului Cerna. După ce a atacat în dimineața zilei de 15 august 1916 la Porțile de Fier, trupele române aflate sub comanda generalului Ioan Dragalina au reușit să ocupe culmile muntoase Alion, Ozion și Drănic, eliberând în zilele următoare orașul Orșova. Ofensiva germano-austro-ungară a fost stopată până la începutul lunii octombrie, Divizia I reușind să-și mențină pozițiile.
Ca urmare a declanșării unei masive ofensive germane și austro-ungare în Valea Jiului, în dimineața zilei de 11/24 octombrie 1916 generalul Dragalina primește ordin să se deplaseze la Craiova, unde este numit în funcția de comandant al Armatei I. Decide să ducă lupta în munți, stabilind începerea ofensivei la 14 octombrie.
Moartea lui Ioan Dragalina
În dimineața zilei de 12 octombrie 1916, generalul Ioan Dragalina ia o mașină, un șofer și doi ofițeri și pleacă personal în Valea Jiului pentru a vorbi cu comandanții aflați în primele linii. Ajunge în primele linii și trece podul din apropierea Mănăstirii Lainici, unde s-a spovedit și s-a împărtășit. La întoarcere, mașina în care se afla Dragalina a fost prinsă într-un schimb de focuri în timp ce se afla pe un pod. Mașina trece în viteză pe pod prin ploaia de gloanțe, dar câteva gloanțe îl ating în brațul stâng și în omoplat.
Mașina reușește să ajungă în tabăra română, iar Dragalina este transportat de urgență la postul sanitar din Gura Sadului. Este dus apoi la Târgu Jiu și în aceeași zi la Craiova, unde doctorii constată că este necesară amputarea brațului. Marele Cartier General ordonă printr-o telegramă ca generalul Dragalina să fie transportat de urgență la Spitalul Militar de la Palatul Regal din București. Este urcat în tren, dar din cauza aglomerației de pe calea ferată rana i se infectează. Trenul ajunge la București abia în seara zilei de 13 octombrie. Pe patul de spital, regale Ferdinand îi oferă Ordinul Mihai Viteazul. Din nefericire, în data de 16 octombrie 1916 îi este amputat brațul stâng și face septicemie. Şi moare în seara de 9 noiembrie 1916 la vârsta de 55 de ani.
CITEȘTE ȘI: