Timp Liber

INTERVIU. Cine a fost Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie. Originea obiceiului cu ghetele și nuielușa

Sfântul Nicolae este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică în fiecare an, în data de 6 decembrie. Care este povestea Sfântului Nicolae și de unde a apărut obiceiul cu ghetuțele și „nuiaua”.

Sfântul Nicolae este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică în fiecare an, în data de 6 decembrie/ FOTO: doxologia.ro Sfântul Nicolae este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică în fiecare an, în data de 6 decembrie/ FOTO: doxologia.ro

 

 


În calendarul creștin-ortodox 2022, marți, 6 decembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae. Această zi care marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor. Tradiția spune că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri, dulciuri și fructe în ghetuțe, în timp ce aceia care au fost cuminți primesc de la Moș Nicolae o nuielușă.

 


Despre semnificația acestei zile și despre obiceiul românilor de pune la ușă ghetele curățate, reporterii monitorulcj.ro au vorbit Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj.

Povestea Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în data de 15 martie 270, în Patara⁠, Provincia Antalya, Turcia și a murit pe 6 decembrie 343, în Myra, Imperiul Roman de Răsărit. El este cunoscut și sub numele de Nicolae de Bari și a fost un episcop creștin timpuriu al orașului maritim antic grecesc Mira din Asia Mică în timpul Imperiului roman.


„Se pare că ar fi avut de înfruntat ultima mare persecuție a Bisericii din timpul lui Dioclețian. A fost un mărturisitor rănit în timpul acestei persecuții. La o vârstă destul de tânără a fost ales episcop al Myrei. În Myra este locul în care Sfântul Apostol Pavel a schimbat corăbiile în călătoria sa spre captivitatea romană, în portul Angliache. Se spune că ar fi făcut parte din suita celor 318 episcopi care au participat la Sinodul Ecumeinic de la Niceea unde a dovedit foarte multă fermitate în apărarea credinței. E o legendă puțin mai târzie care i se potrivește, aceea că Sfântul Nicolae văzând îndărătnicirea ereticului Arie pe care Sinodul l-a excomunicat datorită învățăturilor sale eretice, acesta i-ar fi dat o palmă”, a declarat pentru monitorulcj.ro Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov.

Sfântul Nicolae a avut de suferit după palma pe care i-a dat-o ereticului Arie, fiind închis.


„A fost închis potrivit acestui gest de violență îndreptată ereticului Arie și s-a reținut cele mai importante simboluri ale slujirii sale episcopale și anume Evanghelia în calitate de prohoduitor și Omoforul care este acel veșmânt pe care îl poartă episcopii și care reprezintă slujirea pastorală și întrupează imaginea bunului păstor. Când a fost închis în celulă, Mântuitorul Iisus Hristos și Maica Domnului i-au dat dreptul și l-au reabilitat în treapta episcopală. De aceea Sfântul Nicolae este reprezentat în icoane cu cele două medalioane ale Mântuitorului care îi dau Evanghelia Mântuitorul în stânga și Omoforul de la Maica Domnului în stânga”, a adăugat Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov.

Lucrul interesant despre Sfântul Nicolae este că din secolul al VI-lea a apărut un cult al său.


„În secolul al VI-lea exista un cult al acestui sfânt. Acolo a ridicat la actuala localitate Demre din Antalya, Împăratul Iustinian a ridicat la jumătatea secolului al VI-lea. În anul 1087, negustorii au moaștele Sfântului Nicolae, din cauză că o mare parte din Imperiul Bizantin de atunci era cucerit de turci și l-au mutat în Bari, unde se află și astăzi”, a declarat Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov.

Sfântul Andrei a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace

Se spune că sfântul a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor.

Faptul că noi ne oferim daruri unul altuia, familiilor în general, celor apropiați și celor mai puțin fericiți de soartă se datorează unui eveniment biografic din viața lui. Erau trei fete extrem de sărace și pe care tatăl le destinase la prostituție. Pentru a le salva, tânărul Nicolae provenind dintr-o familie foarte înstărită le-a aruncat pe geam pentru fiecare fată o pungă cu galbeni. Tocmai pentru a le salva zestrea și pentru a le oferi o viață cinstită. Cu toate acestea părintele fetelor a văzut și l-a deconspirat pe binefăcătorul anonim și mișcat de generozitatea acestui tânăr a spus tuturor celor din oraș ceea ce a făcut și l-a transformat într-o legendă. Este o primă întâmplare din viața lui care ni-l prezintă nouă ca pe un model al generozității însoțită de discreție, dar el este de asemenea alăturat altor minuni pe care le-a săvârșit”, a transmis Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov.

Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept. De asemenea, el este considerat și patronul parfumierilor datorită faptului că din racla sa cu moaște din Bari izvorăște un lichid alb foarte parfumat.

Cum a apărut obiceiul cu ghetele și nuielușa?

Obiceiul spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri, dulciuri și fructe în ghetuțe, în timp ce aceia care au fost cuminți primesc de la Moș Nicolae o nuielușă.

Bogdan Ivanov a răspuns reporterilor monitorulcj.ro despre originea acestui obicei. Potrivit preotului, nuiaua nu trebuie privită ca o pedeapsă din ură, ci ca o pedeapsă izvorâtă din iubire, din dorința de a îndrepta lucrurile.

„Cred că se leagă (obiceiul - n.red.) de personalitatea Sfântului Nicolae, legată de bunătatea lui, dar și de dreptate. Bunătatea și generozitatea lipsită de dreptate nu construiesc nimic bun într-un om. Nu fac altceva decât să răsfețe pe un om peste măsură și de a nu da posibilitatea de a se responsabiliza. Pornind de la episoadele din biografia lui, la darul făcut anonim omului care își afla fetele în cea mai mare cumpănă, dreptatea pe care o arată Sfântul Nicolae când vine vorba de a apăra adevărul, l-au transformat în personajul bun, generos, discret și totodată ce înseamnă dreptatea. Acea nuia pe care o asociem cu sărbătoarea Sfântului Nicolae și care înseamnă pedeapsa pe care trebuie să o primim sau o dăm din dorința de îndreptarea. Este o pedeapsă izvorâtă din iubire”, a încheiat Pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov.
 

CITEȘTE ȘI:

Ce tradiții și obiceiuri sunt respectate în ziua de Moș Nicolae în România și în Europa

abonare newsletter