Timp Liber

Clujul de altădată. Cum arăta centrul orașului înainte de construcția Palatului Sebestyén. FOTO

O fotografie surprinsă la începutul secolului XX surprinde centrul orașului Cluj-Napoca înainte de construcția Palatului Sebestyén.

O fotografie surprinsă la începutul secolului XX surprinde centrul orașului Cluj-Napoca înainte de construcția Palatului Sebestyén/ Foto: Csaba Minier - Grup de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj O fotografie surprinsă la începutul secolului XX surprinde centrul orașului Cluj-Napoca înainte de construcția Palatului Sebestyén/ Foto: Csaba Minier - Grup de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj

 

 


 

Orașul din Inima Transilvaniei este un oraș care a evoluat foarte mult în decursul anilor, majoritatea străzilor fiind renovate, doar că o bună parte din oraș și-a păstrat aspectul medieval. Fiecare clădire din centrul orașului are povestea ei, mai cunoscută sau mai puțin cunoscută.


 

O fotografie postată pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj surprinde Piața Unirii înainte de construcția Palatului Sebestyén.


În imagine pot fi văzuți mai multe trăsuri trase de cai și birjarii care stăteau la socializare.

Palatul Sebestyén, un important edificiu cultural și istoric al comunității clujene

Construit la începutul secolului al XX-lea de către antreprenorul de succes al acelor vremuri, David Sebestyén după planurile arhitecților Aladar Karman și Gyula Ullman, imobilul situat pe strada Universității, nr. 3 din municipiul Cluj-Napoca, cunoscut sub denumirea de Palatul Sebestyén, reprezintă de mai bine de 100 ani un important edificiu cultural și istoric al comunității clujene.


Construirea Palatului Sebestyén/ Foto: Csaba Minier - Grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj

Acesta a fost declarat de Ministerul Culturii și Identității Naționale monument istoric și, în consecință, recunoscut ca fiind parte din patrimoniul cultural de interes local al municipiului Cluj-Napoca.

Valoarea sa artistică și culturală este dată, pe de-o parte, de stilul arhitectural pe care îl poartă, specific primei jumătăți a secolului al XX-lea, respectiv decorarea acestuia în stilul seccession, un curent nou adoptat de artiștii vienezi ai acelor vremuri și care se desprinde din ceea ce istoricii vor numi mai târziu stilul Art Nouveau, dominant în întreaga Europă pentru perioada de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial.


Palatul Sebestyén/ Foto: Csaba Minier - Grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj

Pe de altă parte, Palatul Sebestyén, pe lângă faptul că păstrează amprenta originală a vremurilor în care a fost construit, prin conservarea intactă a numeroaselor decorațiuni interioare și exterioare (vitralii, ornamente, ascensor, datând de la momentul construirii imobilului), impresionează și prin istoria care s-a conturat în jurul său, pornind de la povestea familiei al cărei nume îl poartă, respectiv familia Sebestyén.

Membrii acestei familii, de origine evreiască, au avut un destin tragic, fatalist, foarte puțini supraviețuind Holocaustului și ajungând în anii grei ai regimului comunist, când, în decembrie 1989, în proximitatea Palatului au fost uciși mai mulți revoluționari tineri care luptau pentru libertatea și democrația de azi. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cele mai elegante palate din Clujul secolului 19, pe „Strada în oglindă”. De ce se mai numea și „Strada Diavolului”?

Imagini superbe din Clujul de altădată. Cum arăta Piața Mihai Viteazul fără statuie. FOTO

abonare newsletter