Timp Liber

Cele mai elegante palate din Clujul secolului 19, pe „Strada în oglindă”. De ce se mai numea și „Strada Diavolului”?

Trecem zilnic pe lângă clădiri impresionante care ne uimesc cu frumusețea lor. Multe dintre ele ascund povești care puțini le cunoaștem. Una dintre ele este „Strada în oglindă” sau „Strada Diavolului”.

Trecem zilnic pe lângă clădiri impresionante care ne uimesc cu frumusețea lor/ Foto 1: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook, Foto 2: monitorulcj.ro Trecem zilnic pe lângă clădiri impresionante care ne uimesc cu frumusețea lor/ Foto 1: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook, Foto 2: monitorulcj.ro

 

 


În municipiul Cluj-Napoca există numeroase clădiri care impresionează atât din punct de vedere al arhitecturii cât și poveștile pe care le au în spate.

 


Un loc unic și încărcat de istorie se află pe strada Iuliu Maniu. În partea vestică a străzii între Piața Unirii și Strada Bolyai, au fost ridicate în secolul al XIX-lea clădirile în oglindă. Legenda spune că un nobil le-a construit astfel, pentru ca cele două fiice moștenitoare ale sale să nu se supere. 

Istoria „străzii în oglindă” de pe strada Iuliu Maniu începe în anii 1890. În acel an parohia romano-catolică din Cluj a primit patru loturi de pământ în partea de vest a Pieței Unirii ca un fel de compensație că au fost demolate clădirile din jurul Bisericii „Sfântul Mihail”. Pământul a fost folosit pentru construcția celor două clădiri identice care îndeplineau funcții administrative și comerciale.


„Strada în oglindă” în trecut/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook
„Strada în oglindă” în prezent/ Foto: monitorulcj.ro

Proiectele celor două clădiri au fost realizare de arhitectul Alpár Ignác, iar construirea celor două clădiri a început în anul 1898. Dimensiunile impozante, precum și stilul eclectic de factură neo-barocă reflecta prestigiul, puterea economică și autoritatea comanditarului și anume Biserica Romano-Catolică.

Pentru realizarea celor două clădiri, arhitectul Alpár Ignác s-a inspirat din lucrările de la Paris ale arhitectului Hausmann. Stilul arhitectural pe care se bazează frumoasa structură în oglindă este neobarocul, comun în acea epocă. Colțurile acestora de la intersecția străzii Iuliu Maniu cu Piața Unirii sunt rotunjite, iar turlele acoperite de coifuri decorate accentuează structura lor într-un mod deosebit și eclectic.


„Strada în oglindă” sau „Strada Diavolului”

În trecut, etajele edificilor erau ocupate de apartamente luxoase. Acestea au fost închiriate o perioadă de mari case de avocatură. Datorită acestor fapte, strada era cunoscută și sub denumirea de „Strada Diavolului”. Prin pledoaria lor, avocații puteau elibera un om vinovat, de aceea poporul a atribuit o semnificație diabolică acelui loc.

În perioada comunistă, vechiul magazin de coloniale din imobilul nordic a fost înlocuit cu sediul central al Casei de Economii și Consemnațiuni.  Restul spațiilor comerciale adăposteau un magazin de tricotaje, unul de confecții pentru copii și un magazin de jucării. În imobilul sudic se afla Restaurantul Someșul, o galerie de artă și un magazin de electrice.


Clădirile de pe Iuliu Maniu, cele mai elegante din oraș

După ce au fost construite palatele de pe „Strada în oglindă” au fost considerate cele mai elegante palate ale Clujului secolului al XIX-lea.

În interiorul celor două edificii se află curți spațioase care la început au servit drept foișoare elegante cu arcade susținute de stâlpi și coloane.

Zilnic trecem pe lângă clădiri fără să le cunoaștem de multe ori istoria. Orașul de pe Someș găzduiește atât clădiri cu o bogată istorie și arhitectură, cât și palate care îți taie respirație în momentul în care treci pe lângă ele.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Palatul Rhédey din centrul Clujului, locul în care a copilărit stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. FOTO

Palatul Elian, unul dintre cei „patru giganți” de pe malul Someșului. Clădirea a fost construită de un negustor de vin. FOTO

abonare newsletter