Timp Liber
Ziua Internațională a Păcălelilor. De unde a pornit acest obicei?
În fiecare an, la 1 aprilie este marcată Ziua păcălelilor, cunoscută şi ca Ziua păcălitului.
1 Aprilie, Ziua Internațională a Păcălelilor. Sursă foto: Pixabay.com
În fiecare an, la 1 aprilie, este marcată Ziua păcălelilor, cunoscută şi ca Ziua păcălitului.
Originea Zilei păcălelilor nu este certă, încă fiind dezbătută. Multe ţări au ca reper Franţa medievală, unde 25 martie era ziua de Anul Nou, până când calendarul iulian a fost reformat, în 1564, şi înlocuit cu calendarul gregorian, potrivit Agerpres.ro.
După ce data de 1 ianuarie a fost adoptată oficial drept Ziua de Anul Nou, cei care au uitat să schimbe data şi au continuat să sărbătorească ziua de 1 aprilie au fost ridiculizaţi şi etichetaţi drept nebuni, de unde şi denumirea de „Ziua nebunilor”, mai scrie sursa citată.
O altă poveste plasează mai exact originile acestei sărbători în Edictul lui Roussillon (1564, Franţa), care decreta că prima zi a Anului Nou, sărbătorită până atunci de Paşti, se muta pe 1 ianuarie. Sărbătoarea Paştilor, cu o dată variabilă, se întâmpla să aibă loc adesea în aprilie, astfel că „păcăliţii de aprilie” au devenit cei care au păstrat tradiţia celor două sărbători în această lună.
CITEȘTE ȘI:
Ce evenimente vor avea loc joi în județul Cluj? Expoziții, concert și teatru de păpuși.
Istoricii au legat Ziua Nebunilor de festivalurile de primăvară, cum ar fi sărbătoarea medievală a Nebunilor, în care un Lord al „stăpânirii greşite” a fost ales pentru a parodia ritualurile creştine, care a fost sărbătorită în Roma antică la sfârşitul lunii martie de adepţii zeiţei frigiene Cybele şi devotatului ei Attis. Festivităţile includeau jocuri, iar oamenii se deghizau şi îşi păcăleau vecinii.
Prima referinţă certă provine de la un poem comic flamand din 1561, aparţinând lui Eduard de Dene, în care un nobil îşi trimitea slujitorul după comisioane fără rost. Iar la sfârşitul fiecărei strofe, servitorul se îngrijorează că ceea ce i se cere să facă nu este altceva decât o glumă.
România a început să se sărbătorească Ziua Păcălelilor din secolul al XIX-lea
Ziua nebunilor s-a răspândit în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea. În Marea Britanie şi Canada, farsele de Ziua internaţională a păcălelilor - ''Fool's Day'' - se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă devine chiar el ''April Fool'', scrie history.com.
În Franţa, Belgia, Olanda, Italia şi zonele unde se vorbeşte franceza din Canada şi Elveţia, tradiţia de 1 aprilie este cunoscută ca ''Poisson d'Avril'' (''peşte de aprilie'').
În perioada modernă, se investeşte efort pentru crearea de farse elaborate de Ziua păcălelilor. Ziarele, posturile de radio, TV, site-urile web, companiile care administrează motoare de căutare sau platformele de social media participă la tradiţia de 1 aprilie şi lansează afirmaţii fictive, uneori scandaloase, care păcălesc audienţa.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: