Timp Liber

Cheile Galbenei, locul din Apuseni unde se „ascunde” o superbă cascadă! Destinația este perfectă pentru un weekend în natură.

La nici 150 de kilometri de Cluj-Napoca se află Cheile Galbenei, locul din Munții Apuseni unde se „ascunde” o cascadă care fură privirileștea și inimile tuturor celor care pășesc pe aceste meleaguri.

Cascada Evantai din Munții Apuseni | Foto: Ilas Timotei - Facebook Cascada Evantai din Munții Apuseni | Foto: Ilas Timotei - Facebook

 

 


La 150 de kilometri de Cluj-Napoca se află o adevărată „comoară” pentru iubitorii de natură. Este vorba de Cheile Galbenei din Munții Apuseni.

 


Pereții de stâncă gigantici, erodați de apa Văii Galbena în forme spectaculoase, grotele și peșterile ascunse, râul subteran, Cascada Evantai și Izbucul Galbenei sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să vitizei Cheile Galbenei.

Cheile Galbenei sunt mai puțin cunoscute, însă iubitorii de aventură vor rămâne fascinați de măreția acestui loc, mai ales că aici veți avea parte de treceri prin tuneluri și cățărări pe lanțuri și cabluri. Totuși, este important să rețineți că traseul are un grad ridicat de dificultate, de aceea este recomanda turiștilor experimentați.


Cum ajungem la Cheile Galbenei

Plecăm din localitatea Arieșeni, urmând drumul pietruit ce trece printre magazine și primărie. Vom urca pe valea Cobleșului, prin satul Fața Cristei, până în satul Cobleș. Există, de asemenea, și o scurtătură. Înaintăm cu mașina din Arieșeni până în Cobleș, iar de la Abc-ul de aici, continuăm să urcăm drumul din stânca ce urcă pe Valea Gojii, iar apoi coboară pe Valea Luncșoarei până la intrare în Cheile Galbenei, aceasta porținue de drum fiind accesibilă oricărei mașini.

Cum se ajunge la Cheile Galbenei din Cluj-Napoca | Sursa: Google Maps

La intrarea în Cheile Galbenei veți găsi câteva indicatoare turistice și un panou informativ. Pentru siguranța turiștilor, este recomandat să urmeze traseul marcat și amenajat.


CITEȘTE ȘI:
Cinci „comori” turistice, la doi pași de Cluj. Ce obiective inedite poți vizita în weekend?

Cablurile și lanțurile sunt adesea alunecoase din cauza umezelii, de aceea este primordial să știți că parcurgerea acestui traseu necesită echipament adecvat, în special încălțări cu talpă aderentă și rucsacuri ușoare. Totodată, asigurați-vă că aveți apă destulă la voi, căci pe traseu nu există astfel de resurse.

Peștera Ghețarul Focul Viu și Cascada Evantai

Sigur, traseul este unul dificil, însă când veți ajunge la Cascada Evantai sau la Peștera Ghețarul Focul Viu, veți înțelege că s-a meritat toată osteneala. Peștera Ghețarul Focul Viu se numește astfel, deoarece este compusă din două săli. Sala Mare, cu o înălțime de 46 metri și o lungime de 68 metri, adăpostește în mijloc un impresionant ghețar (25.000 metri pătrați), fiind al treilea ghețar ca mărime, după cel de la Peștera Scărișoara și Borțig.


Bolta Sălii Mari este parțial deschisă printr-o fereastră largă, prin care, de-a lungul timpului, au căzut trunchiuri de copaci, care au fost prinse în masa ghețarului. În partea opusă intrării în Sala Mare se află mai multe grupuri de stalagmite, pe care se răsfrâng razele soarelui, provocând reflexii scânteietoare, reflexii care au dat numele peșterii: Focul Viu. Fereastra deschisă în tavan favorizează acumularea de aer rece, iar lipsa unei ventilații menține aerul rece în interiorul cavității, permițând astfel existența ghețarului pe parcursul întregului an. În spatele stalagmitelor se află o galerie care duce spre Sala Mică, care, la rândul ei, conține mai multe formațiuni de stalagm

Peștera Ghețarul Focul Viu | Foto: Cheile Galbenei - Facebook

Cât despre Cascada Evantai, este, fără discuție, cel mai impresionant fenomen pe care-l poți vedea în Cheile Galbenei. Cascada Evantai este o frumoasă cădere de apă de aproximativ 7 metri înălțime, ce are forma unui evantdai. Locul de unde începe cascada este un izbuc, deoarece Valea Galbenei în amonte de cascada curge prin subteran.

Apa verde-albăstrui, dar și vegetația abundentă te face să crezi că te afli într-o zonă exotică, tropicală, nicidecum în România. Chiar și așa, locul acesta este cât se poate de real și se află la nici 150 de kilometri de Cluj-Napoca.

Cascada Evantai | Foto: Attila Kószó - Facebook

Cum va fi vremea în următoarele zile?

În următoarele zile, vremea va fi destul de schimbătoare la Cluj-Napoca de la o zi la alta, însă în acest weekend vom avea parte de zile frumoase, călduroase ce ne vor permite să facem drumeții în natură

Astfel, în zilele 28 și 29 iunie, vom avea parte de temperaturi ridicate de până la 29 de grade Celsius, însă cerul va fi înorat. Duminică, 30 iunie,  vom avea parte de o altă zi caniculară, fiind așteptate temperaturi de până la 32 de grade Celsius.

Totuși, deși săptămâna viitoare vom avea parte de temperaturi între 25 și 31 de grade Celsius, se anunță și ploi sau chiar furtuni.

Articol scris de Ilinca Dandoczi

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Castelul Bánffy din Răscruci va putea fi vizitat zilnic. Regulamentul de acces a obiectivului turistic.

Destinație de weekend în apropiere de Cluj. „Grota studenților”, peștera care veghează din masivul Piatra Secuiului. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter