Timp Liber

Satul din Cluj care a rămas împietrit în timp! Se află la doar 45 de minute de Cluj-Napoca și este un loc perfect pentru o plimbare de toamnă.

La doar 45 de minute de Cluj-Napoca, se află un sat care parcă a rămas împietrit în timp, dar care este perfect pentru o plimbare de toamnă.

Satul din Cluj, care a rămas împietrit în timp | Foto: monitorulcj.ro Satul din Cluj, care a rămas împietrit în timp | Foto: monitorulcj.ro

 

 


 

Vara este pe sfârșit, însă asta nu înseamnă că nu ne mai putem bucura de locurile minunate pe care ni le oferă județul Cluj. Unul dintre aceste locuri este atât de impresionant, încât vei dori să te întorci aici de fiecare dată când ai ocazia. 


 

La doar 45 de minute de Cluj-Napoca, pe Valea Borșei, se află satul Chidea, un sat care parcă a rămas împietrit în timp, dar atât de frumos, cu o liniște de nedescris și cu un pământ încărcat de istorie. 


Satul Chidea este acum un sat muzeu, având o istorie de peste 700 de ani. A fost atestat documentar în anul 1344 și este cunoscut drept satul cu aproximativ o sută de suflete și cinci biserici. Patru dintre ele poartă de sute de ani, în bătaia clopotelor, frumusețea și omenia acestei mici comunități. 

La doar 45 de minute de Cluj-Napoca, se află un sat care parcă a rămas împietrit în timp, dar care este perfect pentru o plimbare de toamnă | Foto: monitorulcj.ro

Satul Chidea se află aproape de izvoarele Pârâului Chidea, ce se varsă, după 6 km, în dreptul localității Ciumăfaia în Valea Borșei si are un bazin hidrografic de 12 km. În Chidea se pătrunde dinspre Ciumăfaia pe un drum pietruit în dreptul kilometrului 17 al șoselei Răscruci – Hida, care urmează malul acestui pârâu. Distanța de la șosea până în sat este de 2,5 km.


Satul este ferit de curenții de aer care urmează valea Borșei, fapt ce favorizează cultura pomilor fructiferi, în care locuitorii, în marea lor majoritate de etnie maghiară, sunt renumiți. Satul este înconjurat de culmile Dealului Chidea (539 m), de vârfurile Gapos-Dâmb (551 m) – spre S și Benetea (575 m) – spre E și NE. Are o desfășurare atât pe firul pârâului cât și pe coasta nordică a dealului, avand două ulițe principale care se desfac din șoseaua ce intră în sat dinspre Ciumăfaia și se reunesc la capătul nord-estic al satului. Culmile din jur sunt bogat împădurite, dând satului un aspect de stațiune balneo-climaterică.

Satul din Cluj, care a rămas împietrit în timp | Foto: monitorulcj.ro

Chidea este satul în care totul este făcut din piatră, de la un capăt la altul. Aici, oamenii respectă o tradiție veche de sute de ani și anume de a scoate de sub dealurile din jurul satului tuf calcaroși. Deși cu răbdare și cu pricepere se poate construi orice din această rocă, nu este tocmai simplu de prelucrat, iar cei care o folosesc spun că aceasta face casă bună cu ciocanul, târnăcopul și dalta. 


În Chidea, casele, cu o vechime de peste două secole, și-au păstrat structura originală, fiind construite doar din piatră, fără tencuială și fără var. 

Liniștea oferită de acest loc este extrem de unică și poate fi ceea ce ai nevoie la un final de săptămână plin și epuizant. 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Destinaţii de weekend. Cascade spectaculoase din judeţul Cluj.

Destinații de vis pentru fiecare zodie. Care este destinația perfectă pentru tine?

Ultimele Stiri
abonare newsletter