Timp Liber
EXCLUSIV. Când se deschide circuitul Țâcla Gavrii? Salvamont: „Pregătim surprize”
Un traseu turistic spectaculos din Mărișel se apropie de inaugurare.
Traseu turistic spectaculos în Mărișel, deschis în curând pentru amatorii de drumeții | Foto: Consiliul Județean Cluj
La începutul lunii iunie, reprezentanții Salvamont Salvaspeo au anunțat pregătirea pentru deschidere a unui nou traseu turistic montan spectaculos în zona cu cea mai cunoscută stâncă și cel mai frumos punct de belvedere din Mărișel: Țâcla Gavrii.
Când va fi deschis circuitul Țâcla Gavrii?
Reporterii monitorulcj.ro au luat legătura cu reprezentanții Salvamont pentru a afla data oficială a deschiderii.
Potrivit lui Titus Crăciun, se așteaptă certificatul de omologare de la Ministerul Turismului, iar aceștia speră ca traseul să fie deschis în luna septembrie.
„Noi am intenționat să avem deschiderea în luna august, dar a trebuit actele de la Primăria Mărișel și de la Consiliul Județean Cluj să le trimitem la Ministerul Turismului pentru omologare. În momentul în care avem certificatul de omologare al traseului, sperăm că luna aceasta, să deschidem traseul.
În momentul în care avem și omologarea putem pune panoul cu harta și informațiile pentru turiști (…) În zona Țâclei Gavrii am amenajat 6 trasee de escaladă și mai amenăjăm câteva și o surpriză, când o să ne vină certificatul de omologare vrem să facem inaugurarea și pentru cei care vor să facă escaladă”, a declarat pentru monitorulcj.ro Titus Crăciun.
Noul traseu, de tip circuit – numit Circuitul Țâcla Gavrii – are circa patru kilometri, o diferență de nivel pozitivă de circa 300 de metri, pornește spre dreapta, pe cărare, chiar din parcarea de la Țăclă, parcurge o zonă împădurită, sălbatică și ajunge în punctul său cel mai înalt, în punctul de belvedere Țăcla Gavrii.
Traseul a fost deja marcat cu punct albastru la finele săptămânii trecute, într-o amplă acțiune desfășurată de către salvatorii montani clujeni și voluntarii de la Lets Do It Romania, Broadridge și Nature O'clock, sub egida Consiliului Județean Cluj. De altfel, voluntarii au participat, în paralel, și la o acțiune de ecologizare într-o zonă a comunei Mărișel.
59 de trasee omologate în Cluj
În județul Cluj există 59 de trasee omologate.
„Până acum câțiva ani nu s-a pus accentul pe omologarea traseelor și de când am preluat toate traseele turistice am omologat 59, cam toate traseele turistice din județul Cluj. Experiența ne-a arătat că omologarea unui traseu merge destul de ușor”, a transmis Titus Crăciun.
Circuit inaugurat pe modelul Rusești-Dâlboacă-Colții Șoimului-Rusești
În toamna anului trecut, clujenii au fost invitați la inaugurarea noului traseu Rusești-Dâlboacă-Colții Șoimului-Rusești.
Potrivit lui Titus Crăciun, la inaugurarea traseului au participat circa 150 de persoane.
Noul traseu, marcat cu punct roșu, include traseul deja existent dus-întors Rușești – Dâlboacă, marcat cu punct roșu dublu, care a fost remarcat. Lungimea traseului este de circa 12,5 km, iar gradul de dificultate este unul ușor.
Care sunt cele mai căutate trasee montane din Cluj?
Județul Cluj este renumit pentru peisajele sale naturale impresionante și diversitatea traseelor montane, atrage anual mii de turiști dornici să exploreze frumusețile Munților Apuseni. Fie că ești un drumeț experimentat sau un începător în căutarea aventurii, Clujul are câte ceva de oferit pentru toată lumea.
Printre cele mai căutate trasee montane din Cluj se află Piatra lui Lucaci.
„Cel mai căutat traseu din Cluj este jumătate din traseul Piatra lui Lucaci de la Tarnița. De ce jumătate? Anul trecut în februarie a fost o ploaie puternică urmată de un îngheț și au căzut foarte mulți arbori pe traseu. În zona către lacul Tarnița au căzut o grămadă de arbori peste cărarea turistică, noi fiind în imposibilitate de a curăța pentru că trebuia să degajăm masa lemnoasă de pe cărare și niște neconcordanțe între legislația noastră și codul silvic.
Codul silvic nu ne permite nouă, deși avem în obligativitate să întreținem traseele turistice, să nu mai vorbim de faptul că nu putem trece targa cu accidentatul peste copaci. Codul silvic zice altceva, că trebuie făcută parcare, licitație, angajată firmă care să vină să exploateze. De un an și ceva suntem în discuții cu Romsilva să găsim o soluție pentru a elibera traseul de pe Piatra lui Lucaci care are jumătatea dinspre lac închisă.
Următor traseu ca și popularitate ar fi acela de la Rusești-Dâlboacă-Colții Șoimului, apoi traseele din zona Vlădeasa și din zona Muntele Băișorii”, a adăugat Titus Crăciun.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: