Timp Liber
Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimele secole, pe 19 noiembrie. Unde s-a putut vedea și cât a durat?
În noaptea de joi spre vineri a avut loc cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimele 6 secole și a durat 3 ore și jumătate, de la 02.19 la 05.47.
Fenomenul a putut fi văzut din unele părți ale Europei de Est.Din păcate, evenimentul astronomic nu a putut fi văzut și din România, însă a putut fi observat din Europa de Vest, America de Nord, estul Australiei, Japonia şi Noua Zeelandă.
Nord-americanii au fost cei mai norocoși din acest punct de vedere, putând admira acest fenomen pe toată durata lui.
Astfel, eclipsa nu a putut fi văzută din unele părți ale Europei de Est, din cea mai mare parte a Africii și din Orientul Mijlociu. În schimb, a fost vizibilă în Polonia, însă doar în regiunile vestice. Eclipsa de semiumbră a început la 7:02, apoi la 8.18 a avut loc o eclipsă parțială. Cea mai mare parte a feței Lunii va fi ascunsă la 10.02. Eclipsa parțială se va încheia la 11.47, iar întregul fenomen nu va mai apărea la 13.03.
Ce este eclipsa de Lună?
O eclipsă de lună are loc în timpul lunii pline. În acest moment, satelitul natural este aliniat cu Pământul și Soarele, iar planeta blochează lumina soarelui să ajungă pe Lună, lăsând o parte din ea la umbră.
În cazul unei eclipse care are loc în noiembrie, doar marginea inferioară a lunii va fi iluminată, iar restul cadranului va deveni roșu.
Eclipsa de Lună din 19 noiembrie este a doua din anul 2021, iar în 4 decembrie va avea loc o eclipsă totală de Soare.
CITEȘTE ȘI: