Timp Liber

Meteorologii ANM: „Ianuarie, o lună geroasă, în care se pot înregistra și temperaturi de peste 18-20 grade Celsius”

Deși ianuarie este în general o lună geroasă, meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie anunță că s-ar putea înregistra temperaturi și de peste 18-20 de grade Celsius.

Meteorologii ANM: „Ianuarie, o lună geroasă, în care se pot înregistra și temperaturi de peste 18-20 grade Celsius” Meteorologii ANM: „Ianuarie, o lună geroasă, în care se pot înregistra și temperaturi de peste 18-20 grade Celsius”

 

 


Ianuarie este luna de iarnă caracterizată, în general, de cele mai scăzute valori minime ale temperaturii, ca urmare a persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă jumătatea estică a Europei.

 


În ianuarie se mai pot înregistra şi temperaturi de peste 18 - 20 de grade Celsius, potrivit caracterizării climatice a primei luni din an, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„Din datele înregistrate în perioada 1961-2021 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că în luna ianuarie valorile temperaturii aerului sunt negative la nivelul întregii ţări cu excepţia unor suprafeţe reduse situate de-a lungul litoralului Mării Negre şi în sud-vestul Banatului. În zona intra şi extracarpatică valorile medii ale temperaturii se înscriu între -4 şi 0 grade Celsius, uşor mai ridicate, -2 şi 0 grade, în partea de sud şi vest a ţării şi ceva mai scăzute, cu valori cuprinse între -4 şi -2 grade Celsius, în Moldova şi centrul ţării. În zona subcarpatică şi carpatică joasă, mediile se înscriu între -6 şi -4 Celsius.


În zona carpatică înaltă şi în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei, temperatura coboară până la -8 grade Celsius, iar la altitudini mai mari de 1.800 de metri chiar sub -10 grade Celsius”, precizează specialiştii ANM.

CITEȘTE ȘI:

CRESC temperaturile la început de an. Cum va fi vremea în Cluj?

Ultimele Stiri
abonare newsletter