Actualitate
Câți bani a decontat Clujul pentru refugiații ucraineni de la începutul războiului
Perne, saltele și pături din rezerva statului, așa a început mobilizarea României pentru refugiații ucraineni în luna martie, când devenea tot mai limpede că invazia rusă nu se va încheia curând.
Cetățenii ucraineni pot servi prânzul la Cantina Prieteniei - Idal’nya druziv, situată pe B-dul 21 Decembrie 1989 . Sursă foto Facebook Emil Boc
În total, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici. Premierul Nicolae Ciucă anunța în luna august că UE a decontat o primă tranșă de 39 de milioane de euro din acești bani.
Clujul se află pe locul 5 în topul orașelor din România care a decontat cei mai mulți bani pentru refugiații din Ucraina cu 17.675.103 lei (3,6 milioane euro).
Constanța este județul care a decontat cei mai mulți bani pentru refugiații din Ucraina, după București-Ilfov, conform informațiilor transmise de IGSU pentru G4Media referitoare la sumele decontate.
Maramureș, Brașov, Suceava, Cluj, Sibiu și Iași sunt, în această ordine, următoarele județe după Constanța, din prisma sumelor de bani decontate pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni, cu sume cuprinse între 3 și 5 milioane de euro fiecare.
Circuitul banilor pentru refugiații ucraineni este relativ simplu și începe din fondul de rezervă al Statului român, pus la dispoziție de Guvern. De acolo sunt dislocate sumele necesare și transferate către Ministerul Afacerilor Interne.
Statul român plătește pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei/zi, iar pentru hrana acestuia 20 lei/zi.
Pe site-urile de profil, a apărut o categorie special „Help UA/Ajutor Ucraina” unde zilnic apar zeci de mesaje noi de „închiriere gratuită” de apartamente, vile turistice sau case, în cadrul programului 50/20. De fapt, la final, închirierea nu este gratuită, ci decontată din bugetul statului. Mesajele sunt scrise adesea în ucraineană sau engleză și se adresează exclusiv refugiaților care beneficiază de programul implementat de Statul român în luna martie, în a doua săptămână de război.
CITEȘTE ȘI: