Actualitate

140 de urgențe, în doar 24 de ore la Cluj. Se află în topul județelor cu cele mai multe misiuni ale pompierilor militari.

Marți a fost o zi îngrijorătoare pentru România. Pompierii militari au participat la 1300 de misiuni, între care 140 s-au petrecut în județul Cluj.

Pompierii militari au participat la 1300 de misiuni în România, în cursul zilei de 6 decembrie 2022  / Foto: Facebook - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență Pompierii militari au participat la 1300 de misiuni în România, în cursul zilei de 6 decembrie 2022 / Foto: Facebook - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

 

 


În cursul zilei de marți, în doar 24 de ore, pompierii militari  au intervenit în peste 1.300 de misiuni pentru salvarea vieții și a bunurilor românilor. Clujul se află între județele cu cele mai multe urgențe din cursul zilei de marți, pe locul al treilea.

Cele mai numeroase misiuni au fost derulate în zona București-Ilfov (385) și în județele Prahova (167), Cluj (140), Mureș (138) și Arad (113).


85% dintre misiuni cu asistență de la echipajele SMURD

O pondere de peste 85% din totalul intervențiilor a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD.

Mai exact, la 1.165 cazuri din totalul celor 1.365 situații de urgență gestionate la nivel național au intervenit și echipajele SMURD.


„Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, facem un apel la conștientizare în rândul populației, readucând în atenție necesitatea cunoașterii și respectării măsurilor de prevenire a incendiilor în gospodării”, transmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Recomandări de la pompierii militari

  • ATENŢIE! Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni, a coșurilor de fum cu fisuri, crăpături sau neetanşarea mijloacelor de încălzire la coşul de fum poate conduce la degajarea de monoxid de carbon sau la izbucnirea unor incendii.
  • Nu lăsați copiii singuri în încăperi cu mijloace de încălzit în funcţiune
  • Verificați, reparați și curățați, periodic, coșurile de evacuare a fumului
  • Nu utilizați sobele şi alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii ori supraalimentate cu combustibili și nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile
  • Nu folosiți aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele și dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii
  • Nu suprasolicitați rețeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor consumatori
  • De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuinţe, precum şi a detectoarelor de incendiu.

„Echipajele de pompieri au acționat, pentru localizarea și lichidarea celor 42 de incendii înregistrate la nivel național, în urma cărora 3 persoane au murit. (…) Concomitent cu misiunile de acordare a asistenței medicale de urgență și a celor de stingere a incendiilor, echipajele operative au gestionat cu promptitudine 155 misiuni pentru protecția comunităților. O atenție deosebită a fost acordată și accidentelor rutiere, în urma cărora patru persoane au murit și mai multe au fost rănite”, a transmis IGSU.


Numărul morților în accidente rutiere, dublu față de media UE

Poliţia Română a publicat în urmă cu câteva luni rezultatele studiului „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2022” şi analiza comparativă a datelor colectate şi prelucrate în cele cinci etape ale acestui studiu, în intervalul 2008 - 2022. Studiul s-a desfăşurat în contextul în care ponderea ridicată a deceselor rutiere în România, aproape dublă faţă de restul Uniunii Europene, are drept cauză principală comportamentul din trafic al utilizatorilor drumului public şi influenţa unor factori conjuncturali.

În perioada 2010-2020, conducătorii auto au fost responsabili pentru 66% dintre accidentele rutiere grave. 


Una dintre concluziile studiului este că şoferii au tendinţa de a observa mai clar greşelile altora şi mai puţin de a-şi recunoaşte propriile erori în trafic, acest fenomen fiind cunoscut ştiinţific ca efectul Muhammad Ali, prin care oamenii îşi atribuie mai multe comportamente morale decât comportamente nedezirabile social. Spre exemplu, 48% dintre participanţii la studiu au declarat că au fost victima agresiunilor verbale în trafic, dar numai 16% au declarat că ei înşişi au avut un astfel de comportament.

93% dintre şoferii români îşi doresc camere fixe de monitorizare pe străzi, pentru reducerea accidentelor, iar 80% dintre şoferi au declarat că au fost victime ale agresiunilor în trafic sub forma flash-urilor/claxoanelor. 80% dintre cei chestionaţi consideră că şoferii mijloacelor de transport în comun sunt cei mai responsabili în trafic şi 70% consideră că cei mai puţin responsabili sunt utilizatorii de trotinete.

CITEȘTE ȘI:

Serviciul de Urgență din Cluj are nevoie acută de noi ambulanțe și de personal calificat, dar posturile sunt blocate: „Nu e bine ca urgența să aștepte mașina, ci mașina să aștepte urgența”

Sistemul de alarmare a populației în situații de urgență din Cluj va fi extins cu peste 6,5 mil. euro

abonare newsletter