Actualitate

„Aceeași intersecție, alt accident”. Locuitorii din Jucu sunt exasperați. Nimic nu s-a schimbat pe „drumul morții”

De mai bine de jumătate de an, locuitorii din Jucu cer măsuri pentru siguranța șoferilor și pietonilor pe DN1C, unde accidentele au devenit o obișnuință.

Accident petrecut în Jucu / Foto: grup de Facebook din Jucu Accident petrecut în Jucu / Foto: grup de Facebook din Jucu

 

 


De când s-a lărgit drumul național DN1C la patru benzi (numit și „drumul morții” în prezent), în Jucu s-au produs tot mai multe accidente grave.

 


Linia continuă se calcă „în veselie”, iar foarte mulți șoferi circulă inconștienți în zonă, cu viteze foarte mari. De asemenea, locuitorii „strigă” de mai bine de jumătate de an la autorități, fiindcă sunt de părare că acestea nu și-au făcut treaba în totalitate, iar măsuri de siguranță adiționale ar putea fi luate.

Șoferi cu viteze foarte mari, surprinși de polițiști pe DN1C / Foto: IPJ Cluj 

După ce un alt accident a avut loc zilele trecute pe DN1C, un șofer exasperat a pornit din nou conversația: „Aceeași intersecție, alt accident. Oare cei care ieșim, din Jucu de Sus către Cluj, la orele cu trafic cât trebuie să mai îndurăm  dacă murim sau nu la ieșirea în intersecția «semaforizată»? Am permis de aproape 30 de ani și sincer îmi e groază să ies pe drumul principal spre Cluj din cauza lipsei vizibilității asupra celor care vin și vireaza spre Jucu. Poliția, Primăria sau ce instituții or mai răspunde de această intersecție, oare nu se sesizează nimeni, nu aveți aceeași problemă???”, a scris un șofer exasperat de problema accidentelor.


Mulți alții au avut aceleași sentimente privind situația din Jucu, iar cineva a propus să se facă o petiție. La această propunere, șoferii și localnicii au răspuns pozitiv, spre exemplu:

„Da, ar trebui o petiție. Un sens giratoriu sau o bretea de acces la intersecția de la Ecolor ar rezolva toate problemele. Desființarea întoarcerii de la km 17 (loc criminal), interzicerea manevrei stânga la celelalte ieșiri și rămâne doar la Ecolor un loc de întoarcere/ieșire în siguranță. Breteaua de acces ar fi de preferat pentru a nu afecta traficul (cost mai ridicat), dar nici un sens giratoriu nu e o soluție rea”, a spus un șofer. Și alți șoferi au fost de acord cu o petiție, însă nu toți cu propunerea de desființare a întoarcerii de la km17.


Situația nu e nouă pe „drumul morții”

Despre această problemă, monitorulcj.ro a mai scris de mai multe ori. Iar ideea petiției nu este prima dată când vine în discuție între locuitorii din Jucu. La finalul anului 2022, o petiție intitulată „Stop accidentelor!” a fost deja publicată.

Accident rutier pe DN1C, la finalul lui 2022 / Foto: ISU Cluj

Prin această petiție, locuitorii din Jucu au sesizat că una dintre cele mai mari probleme este faptul că semaforul de pe „drumul morții” funcționează doar 2 ore/zi. Ei își doreau măsuri care să sporească siguranța șoferilor care tranzitează zona și a pietonilor, și au propus și atunci chiar amplasarea de radare și realizarea de sensuri giratorii.


Petiția a fost semnată de aproape 122 de persoane. Pentru a afla mai multe despre ce măsuri se iau la nivel local, monitorulcj.ro l-a contactat atunci pe primarul comunei Jucu, Valentin Dorel Pojar. Edilul ne-a explicat că, deși administrarea și lucrările la drumul național nu au legătură cu Primăria, reprezentanții instituției au încercat să se implice în soluționarea problemei. Primăria Jucu a trimis adrese către Poliția Rutieră în legătură cu această problemă și nemulțumirile locuitorilor. De asemenea, Valentin Pojar a mai spus că, pe lângă faptul că semaforul funcționa pentru prea puțin timp într-o zi, mai există o altă problemă: lipsa punctelor de întoarcere.

Și cei de la Asociația Pro Infrastructură (API), care monitorizează proiectele majore de infrastructură de transport, transmit că „analfabetismul siguranței rutiere și servilismul politic fac victime pe DN1C la Cluj”. O filmare din dronă arată că șoferii care circulă pe DN1C, Cluj-Jucu, încalcă linia continuă „într-o veselie”. Totodată, cei de la API spun că proiectarea drumului ar fi deficitară.

DRDP ar fi trebuit să prevadă separarea sensurilor, susținea Asociația Pro Infrastructura. În zonă ar trebui folosite parapete, în special fiindcă simpla linie pe asfalt trecută acolo nu este suficientă.

„Stâlpișorii” nu sunt de ajuns

Astfel, monitorulcj.ro a solicitat în decembrie 2022 Inspectoratului de Poliție Județean Cluj informații privind măsurile care se iau pentru a crește siguranța rutieră. Și deși problema nu a fost rezolvată, lucrurile au început să se miște. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și cei ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj au avut o întâlnire cu scopul creșterii gradului de siguranță pe „drumul morții” din Jucu, în data de 12 decembrie 2022. Aceștia au stabilit să prelungească programul de funcționare a semaforului, program care va fi reanalizat după primele rezultate. Pe lângă acest lucru, în zonele periculoase de pe acest drum vor fi montați „stâlpișori”:

„De asemenea, în scopul creșterii gradului de siguranță rutieră la data de 12.12.2022 a avut loc o întâlnire între reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și cei ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, în urma căreia s-a hotărât:

  •  montarea unor stâlpișori în zonele periculoase identificate pe acest sector de drum
  •  extinderea programului de funcționare a instalației de semaforizare instalată la intersecția D.N.1C cu D.J. 109D, între orele 14:00 – 18:00, urmând a fi reanalizat programul de funcționare a instalației de semaforizare în funcție de valorile de trafic înregistrate”, se arată în răspunsul IPJ Cluj, redactat pentru monitorulcj.ro.

Chiar și așa, se pare că măsurile nu au fost suficiente pentru a opri accidentele și teama locuitorilor din Jucu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Accident grav în Jucu! Doi șoferi și o fată de 19 ani, transportați la spital. VIDEO

Accident între o mașină și un microbuz în Jucu! Șase victime, transportate la spital de urgență

abonare newsletter