Actualitate
IQ Digital Summit Cluj. Sabin Sărmaș: „Pariul meu pentru viitor – să ducem transformarea digitală la nivel local!”
Unul dintre cele mai reușite evenimente de tech din ultima vreme, IQ Digital Summit, desfășurat la Cluj, a înregistrat cele mai bune modele de bune practici în dezvoltare digitală. Capitala Ardealului are un potențial enorm pentru a deveni un reper în această parte a Europei, potrivit deputatului liberal Sabin Sărmaș.
Deputatul Sabin Sărmaș, la IQ Digital Summit Cluj/Foto: Sabin Sărmaș Facebook.com
IQ Digital Summit Cluj, organizat joi, 14 iunie, la Cluj-Napoca, un eveniment de referință în domeniul digitalizării, a adus în dezbatere subiecte de interes din agenda publică, precum impactul inteligenței artificiale și modul în care dezvoltarea digitală poate crește calitatea vieții cetățenilor.
Printre speakerii și experții în domeniu, au participat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, deputatul liberal Sabin Sărmaș, care a coordonat Autoritatea pentru Digitalizarea României, Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, dar și experți cu renume internațional, precum Simon Shaefer, antreprenorul care a făcut din ecosistemul de startups tech din Portugalia un proiect de succes.
„A fost spectacol”
În contextul audierilor miniștrilor pentru noul Guvern, deputatul clujean Sabin Sărmaș a participat la audierea lui Bogdan Gruia Ivan, pentru ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Acesta a intervenit însă și în cadrul evenimentului desfășurat la Cluj.
„IQ Digital Summit a fost unul dintre cele mai reușite evenimente de tech din ultima vreme. A fost spectacol și nu o spun doar eu, o spun cei care au fost în sală”, a semnalat deputatul liberal Sabin Sărmaș.
Deputatul clujean s-a referit la transformările înregistrate în România în domeniul digital, la stadiul actual al proiectelor, dar și cum poate fi accelerat procesul de digitalizare.
„IQ Digital Summit trebuia să fie organizat la un moment dat la Cluj”, a declarat Sabin Sărmaș.
„Se întâmplă lucruri fabuloase în acest sector însemnat, la care am fost și martor, dar și participant. Sunt lucruri care acum trei ani de zile erau de neimaginat.
Avem, în sfârșit, identitate digitală. Știu, veți spune că aplicația nu funcționează suficient de bine. Așa este, în producție a fost pusă o variantă beta, dar Guvernul a promis că în trei săptămâni fixează toate bugurile și va merge șnur.
Avem o lege a interoperabilității, care trebuie să fie „killerul” birocrației, astfel încât odată ce o instituție deține o informație despre un cetățean sau o companie, nu mai are dreptul să ceară pe hârtie, ci schimbul de date se va realiza în mod automat.
Iar săptămâna viitoare depunem în Parlament legea semnăturii electronice și mulțumesc tuturor pentru implicare în redactarea acestei legi.
De asemenea, suntem în proces de implementare a proiectului de Cloud guvernamental, un proiect fabulos în valoare de aproape jumătate de miliard de euro”, a declarat Sabin Sărmaș.
Potrivit deputatului liberal Sabin Sărmaș, implementarea acestui proiect va facilita accesul online al aplicațiilor, iar situațiile de blocaj vor fi astfel eliminate, fiind asigurată și securitatea cibernetică.
Acestea nu sunt decât câteva dintre exemplele ce ilustrează că România traversează o perioadă de transformare digitală.
De altfel, potențialul României din punct de vedere digital este unui important, raportat atât la statele din Sud-Estul Europei, dar și la celelalte țări din Uniunea Europeană.
După cum a semnalat Sabin Sărmaș în intervenția sa, dezvoltarea sectorului digital se datorează și implicării autorităților de la nivel local. Un exemplu în acest sens este comuna Ciugud.
„Îl cunosc de ceva vreme pe domnul Gheorghe Damian, primarul Ciugudlui, iar viziunea pe care a avut-o pentru comuna Ciugud, dar mai ales capacitatea de o implementa și nu doar de a spune o poveste, de a ști ce să ceară legiuitorului sau autorităților centrale, sunt lucruri spectaculoase nu doar pentru România, ci pentru orice țară din regiune. În domeniul tehnologiilor smart, Ciugudul poate servi oricând ca exemplu pentru orice oraș din România, nu doar pentru alte comune”, a apreciat Sabin Sărmaș.
Avantajele Clujului în domeniul digitalizării
Potențialul uman al municipiului Cluj-Napoca reprezintă unul dintre avantajele ce a permis dezvoltarea sectorului IT și al proiectelor de digitalizare.
„Partea bună pentru noi, pentru Cluj, este că avem un potențial fantastic de a deveni un reper în această parte a Europei. Îl avem în primul rând datorită universităților care fac din Cluj-Napoca un oraș cu o pondere de studenți în rândul populației foarte ridicată, lucru care, alături de munca antreprenorilor locali, determină existența unei comunități la fel de relevante, de peste 22.000 IT-iști în orașul nostru. Trebuie doar să dăm ocazia acestora să ajute cu toată priceperea lor la transformarea comunității noastre”, a explicat deputatul clujean Sabin Sărmaș.
Dezvoltarea noilor aplicații trebuie să servească în mod concret interesul public și fac viața clujeanului mai simplă.
Clujul dispune de resurse umane de calitate care îi pot permite să facă față provocărilor astfel încât să transforme dezvoltarea digitală într-un proiect accesibil și funcțional pe scară largă.
„Acesta este pariul meu pentru viitor, și anume de a duce digitalizarea și transformarea digitală la nivel local, către orașe care au potențial extrem de mare, astfel încât să servească drept exemplu pentru alte comunități din România.
Atunci vom înregistra cu adevărat un proces de tranziție digitală în România și o tranziție bazată pe instrumente digitale, lucru care ne va permite să rămânem competitivi.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: