Actualitate
Emil Boc: „Nu se atinge nimeni de arborii de pe Kogălniceanu”
„Pe Kogălniceanu, nimeni nu se atinge de niciun copac”, a declarat primarul Emil Boc, luni, în deschiderea dezbaterii privind relocarea arborilor din zona de centru.
Dezbatere publică cu privire la situația copacilor de pe străzile M. Kogălniceanu și Universității/Foto: primariaclujnapoca.ro
În semn de protest față de intențiile Primăriei de a reloca arborii din zona centrală a orașului, clujenii au format un lanț uman în jurul copacilor.
Anterior, mii de clujeni au semnat o petiție intitulată „Păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității în amplasamentul lor actual”.
Potrivit primarului Emil Boc, proiectul de modernizare a străzilor Kogălniceanu și Universității a beneficiat de toate avizele necesare emise de specialiști.
Pe strada Universității se ia în calcul relocarea unui număr de 11 arbori, dar numai în urma opiniilor exprimate de clujeni. Iar pe strada Mihail Kogălniceanu nu va dispărea niciun copac.
„Pe noi ne interesează în acest oraș să ascultăm fiecare punct de vedere. Cu toții ne dorim un oraș verde și cu cea mai bună calitate a vieții.
Aveți în mine cel mai mare prieten al copacilor, am crescut în zona de munte.
Amenajarea străzii Universității este produsul unui concurs de soluții internațional. Proiectul răspunde celor mai bune soluții ale specialiștilor de modernizare a orașului.
Nu se atinge nimeni de arborii de pe Kogălniceanu”, a declarat primarul Emil Boc.
În condițiile caniculei anunțate de meteorologi, pentru o mai bună gestionare a proiectului, specialiștii USAMV Cluj-Napoca au recomandat amânarea perioadei de relocare.
„Înlocuirea cu ginko biloba este foarte bună, ar fi un plus de valoare din punct de vedere peisagistic, recomand să nu se scoată copacii care sunt acum, pentru că în această săptămână vine canicula, să fie mutați peste o săptămână-două pentru a fi replantați la toamnă”, a declarat profesorul universitar Ioan Păcurar (USAMV).
Arhitectul maghiar Arnold Macalik, coordonatorul firmei Mossfern care a realizat proiectul de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu, a oferit câteva explicații tehnice în cazul proiectului de modernizare a zonei de centru din municipiul Cluj-Napoca.
Potrivit acestuia, recomandările și concluziile incluse în proiectul de modernizare a zonei de centru au fost parte a unor dezbateri ample și a unor etape de analiză preliminară.
„Pentru modernizarea străzii Universității, prin proiectul internațional desfășurat, care cuprinde și alte străzi adiacente, nu a fost vorba de un simplu concurs. S-a implicat și Ordinul Arhitecților din România, s-au făcut studii. Analiza a vizat fiecare arbore, iar în baza studiului elaborat s-au făcut recomandări în privința stării fitosanitare a arborilor.
Avem cam 240 de arbori care se vor planta. Primăria a comandat înainte de concurs un studiu peisagistic, arbore cu arbore.
Pe Universității erau patru salcâmi și un tei, cu recomandările aferente. Acum doi ani, pentru a informa cetățenii, am lansat o pagină de Facebook pentru a tematiza cele mai importante aspecte ale proiectului.
Important este că a existat această fundamentare solidă din partea Primăriei, anterior desfășurării concursului”, a declarat arhitectul Arnold Macalik.
„Nu am nici un fel de idee preconcepută. Ascultăm toate punctele de vedere, toate pozițiile și vom decela cea mai bună soluție”, a adăugat edilul Emil Boc.
„Pentru fiecare stradă a existat o analiză și prezentare minuțioase a soluțiilor la care s-a ajuns”, a adăugat arhitectul Arnold Macalik.
Macalik a explicat că potrivit studiului fitosanitar și peisagistic, dacă arborii nu vor fi replantați, aceștia vor avea de suferit. În plus, circulația în zonă va fi periclitată.
Reprezentanții Consiliului Civic Local Cluj au arătat că Primăria trebuie să se aplece mai mult asupra interesului public al clujenilor.
„Ne bazăm pe invocarea specialiștilor, la care tot apelați. Dar și noi, în Consiliul Civic, putem spune că specialiștii s-au pronunțat.
Ați spus că vă plac pomii. Nu e adevărat, domnule primar, ați betonat tot ce ați putut în acest oraș. Vă place piatra. Și acum veniți cu aceste schimbări. Dar banii pentru aceste proiecte sunt de la clujeni. Nu ne putem bate joc de clujenii plătitori de taxe”, a declarat Iosif Pop, din partea Consiliului Civic Local.
Primăria Cluj-Napoca a organizat o dezbatere publică în contextul în care relocarea unor arbori de pe strada Universității a creat dezbateri aprinse în spațiul public.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: