Actualitate
Încep înscrierile pentru Rabla Local! Mii de clujeni vor primi câte 3.000 lei pentru casarea mașinilor uzate
Înscrierile pentru Rabla Local încep azi, 31 iulie, la ora 10:00. Clujenii pot primi bani pentru casarea mașinilor uzate.
Mașini parcate pe marginea drumului / Foto: Facebook - Emil Boc
Începând de luni, 31 iulie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local. Anunțul a fost făcut vineri, la Cluj-Napoca, de către ministrul Mediului Mircea Fechet. Emil Boc a anunțat că 5.000 de mașini vor fi scoase din traficul din Cluj-Napoca.
„Vin și cu o veste bună. Luni, 31 iulie, la 10:00, deschidem programul mult așteptat Rabla Local. Este acel program prin care fiecare român cu o mașină mai veche de 15 ani, fără a fi obligat să achiziționeze un autoturism nou pentru că poate nu stă prea bine cu banii în acest moment, să poată casa mașina respectivă, să primească un voucher de 3.000 lei. Este bine de știut că suma respectivă de 3.000 lei se plătește cu un efort partajat între Ministerul Mediului și autoritatea publică locală, respectiv 2400 lei îi pune Ministerul Mediului și 600 lei îi pune Primăria. Este un program pentru care alocăm aproape un sfert de miliard de lei. Vom scoate 100.000 de rable de pe străzile României folosind și Rabla Local, care e complementar programului clasic Rabla și Rabla Plus pentru mașini electrice. Sunt deja 500 de primării înscrise în acest program, așa că mă aștept să fie un succes, la fel cum au fost de succes și alte programe, și românii să participe la acest program”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
CITEȘTE ȘI:
Cinci mii de „rable” vor fi scoase de pe străzile Clujului. Cum poți beneficia de cei 3.000 de lei pentru mașina uzată
România, cimitirul rablelor din Europa. Boc se plângea de mașinile vechi care ocupă trotuarele
Înscrierile pentru Rabla Local
Înscrierea persoanelor fizice în programul Rabla Local se realizează prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT). Instrucțiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate aici pe site-ul AFM.
După semnarea contractului de finanțare cu UAT-ul, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei (2.400 lei alocați din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuți din bugetul local).
Beneficiarul stimulentului de casare se angajează conform ghidului de finanțare că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.
CITEȘTE ȘI:
Românii, campioni la cumpărat mașini noi. Cea mai mare creștere din UE
Românii se orientează mai mult spre mașinile „verzi”. Dacia rămâne în topul preferințelor
Actele necesare pentru Rabla Local 2023
- cerere de finanțare tipizat, completată prin tehnoredactare,
- actul de identitate,
- documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezorerie, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu.
- împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal.
600 de rable dispar din Florești
Primarul Bogdan Pivariu a anunțat că și comuna Florești are alocat un buget pentru a oferi stimulentele de casare în acest program. Potrivit edilului, 600 de „rable” vor dispărea din traficul floreștean.
Pivariu a anunțat și care sunt condițiile de eligibilitate:
- solicitantul este persoană fizică cu domiciliul pe raza teritorială a delegatului;
- solicitantul deține în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin 5 ani ssi se află în evidențele fiscale ale UAT delegat, cu excepția persoanei fizice care a devenit proprietar ca urmare a partajului judiciar sau a dezbaterii procedurii succesorale;
- solicitantul nu este înregistrat cu obligații restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare;
- solicitantul nu a obținut și nu este pe cale să obțină finanțare prin proiecte ori programe finanțate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020-2024 sau prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, pentru același autovehicul uzat cu care participă în Program;
- solicitantul nu este condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;
- solicitantul se angajează să predea spre casare și să radieze din circulație și din evidențele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită stimulentul pentru casare;
- solicitantul se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.
- autoturismul este înregistrat în evidențele fiscale ale delegatului;
- autoturismul, la data solicitării acordării stimulentului pentru casare, are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricației, se consideră an de fabricație anul înmatriculării;
- autoturismul are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
- autoturismul conține componentele esențiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.
Lista celor 500 de primării înscrise în program și numărul de mașini pentru care fiecare alocă bani poate fi consultat aici, pe site-ul AFM.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: