Actualitate
Peste 2.500 de șoferi drogați și alți 7.500 de șoferi beți, „trași pe dreapta” de la începutul anului
Condusul sub influența substanțelor interzise sau a alcoolului, noul sport național în România. Mii de șoferi beți și drogați au fost opriți în trafic doar anul acesta.
Peste 2.500 de șoferi drogați și alți 7.500 de șoferi beți, „trași pe dreapta” de la începutul anului. FOTO: Poliția Română/ Facebook
Condusul sub influența drogurilor sau a alcoolului este o problemă tot mai gravă în România, iar accidentele produse de șoferi inconștienți „au curs” vara aceasta ca pe bandă rulantă. Cele mai recente cazuri sunt accidentele de la 2 Mai și din Sântimbru, care au luat fulgerător viețile unor tineri nevinovați.
Poliția Română a anunțat astăzi că, de la începutul anului și până în prezent, la nivel național, în urma acțiunilor desfășurate de polițiștii rutieri, au fost prinși 2.564 de șoferi drogați și 7.551 de șoferi băuți. Cu toate acestea, în lipsa introducerii unor măsuri mai aspre și a unor politici publice care să arate toleranță zero față de aceste infracțiuni, șoferii „șmecheri”, deseori cu relații în partide sau în instituțiile statului pun în continuare în pericol viața celorlalți participanți la trafic, fie ei pietoni, alți șoferi sau pasageri.
„De la începutul acestui an, polițiștii de combatere a criminalității organizate, împreună cu procurorii DIICOT, au desfășurat, la nivel național, 540 de acțiuni operative, în segmentul combaterii traficului de droguri, și efectuat 1.663 de percheziții domiciliare. Totodată, au fost reținute 843 de persoane, arestate preventiv 712 persoane și arestate la domiciliu 42 de persoane. În perioada de referință, au fost înregistrate 6.205 sesizări de natură penală, fiind efectuate activități în 13.274 de ordonanțe de delegare emise de către procurorii DIICOT”, a transmis IGPR, joi.
Poliția Română se laudă cu „eficiența instrumentelor implementate” și cu „strânsa cooperare cu instituţiile de aplicare a legii”, însă întâmplările de zi cu zi arată altă realitate. Consumul de droguri a atins niveluri record în rândul populației în ultimii ani (trend confirmat de cifrele date publicității de Poliție) și un public consumator din ce în ce mai tânăr.
„În urma acțiunilor desfășurate au fost scoase din piață aproximativ 570 de kg. de droguri, aproximativ 3 tone de precursori și 322.915 comprimate. Dintre acestea, droguri de mare risc: 88 kg și 19.588 de comprimate și droguri de risc: 438 kg și 56.627 de comprimate. Au fost descoperite 984 de plante de cannabis, și 635 kg masă verde. (…)
La nivelul laboratoarelor de analize și profil al drogurilor, sunt testate anual peste 20.000 de probe. Astfel, în anul 2021, au fost analizate 20.000 de probe, în anul 2022 – 22.000 de probe, iar în prima jumătate a anului în curs au fost analizate mai multe probe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Probele analizate provin din activitatea de combatere a traficului și consumului de droguri, iar volumul de probe reflectă eforturile structurilor implicate în combaterea traficului de droguri pentru a reduce disponibilitatea substanțelor interzise pe piața neagră”, mai transmite Poliția Română.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: