Actualitate
Profesorii clujeni, instruiți să recunoască elevii care se droghează. 1 din 10 minori de 16 ani a consumat droguri
Peste 200 de profesori din județul Cluj au fost instruiți să recunoască simptomele privind consumul de droguri în rândul elevilor.
Profesorii îi vor „vâna” pe elevii care prezintă semne de consum de droguri / Foto: pixabay.com
Consumul de droguri în rândul elevilor a devenit o mare problemă în România. În acest context, 209 profesori din județul Cluj au participat la cursuri de instruire pe tematica prevenirii consumului de substanțe cu efecte psihoactive, precum și recunoașterea simptomelor privind consumul de droguri în rândul elevilor.
Având în vedere creșterea accelerată a cazurilor de consum a substanțelor cu efecte psihoactive în rândul minorilor, Agenția Națională Antidrog (prin CPECA Cluj) și Inspectoratul Școlar Județean au organizat trei sesiuni de informare a personalului de conducere și a profesorilor.
Principalele teme abordate au fost: semnele și simptomele specifice consumului diferitelor tipuri de de droguri, factorii care influențează consumul de droguri și principalele tipuri de droguri care se consumă frecvent la nivelul regiunii/județului Cluj, principalele acțiuni care pot fi luate în vederea intervenției în cazul consumatorilor care doresc să își schimbe comportamentul de consum, managementul situațiilor de consum, de comercializare de droguri în cazul identificării acestora în școlile din Cluj sau în proximitatea acestora.
CITEȘTE ȘI:
Copiii inhalează gaz din BALOANE ca să simtă că s-au drogat. „E la dispoziția oricui. Așa sărbătoresc la vârste de 11-13 ani” VIDEO
Șefa Agenției Antidrog, despre consumul de droguri în rândul elevilor: „Școlile își vor activa grupuri de acțiune”. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani.
„Aceste sesiuni vor fi urmate, în perioada imediat următoare, de sesiuni de informare a tuturor cadrelor didactice și a părinților, de la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar, din
județul Cluj, în scopul conștientizării riscurilor potențialelor forme de consum, în rândul elevilor”, a transmis IȘJ Cluj.
Consumul începe de la 13 ani
Într-un răspuns la o solicitare monitorulcj.ro, Agenția Națională Antidrog ne-a transmis date privind consumul de droguri în România, inclusiv vârstele la care românii consumă cel mai mult droguri. Astfel, observăm că cel mai mult consumă tinerii cu vârste de la 15 ani până la 34 de ani.
Cu toate acestea, cea mai mică vârstă la care românii încep consumul de droguri este 13 ani, iar unul din 10 minori de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață droguri.
CITEȘTE ȘI:
Trei bărbaţi care vindeau droguri elevilor, trimişi în judecată. Ce substanțe le-au oferit copiilor
Luni începe școala. Testarea antidrog NU ARE NICIO ȘANSĂ. E PRAF ÎN OCHI!
„Potrivit datelor celor mai recente studii realizate de Agenția Națională Antidrog, una din zece persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani a consumat cel puțin un tip de drog ilicit, excepție făcând consumul de noi substanțe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populației tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).
La nivel național, în rândul populației școlare de 16 ani, unul din zece minori a consumat cel puțin o dată în viață un anumit tip de drog. Față de studiul anterior, se observă o scădere a proporției celor care au declarat consumul oricărui drog de-a lungul vieții, evidențiindu-se, însă, o rată crescută a celor care, după un consum experimental de droguri, aleg să continue acest tip de comportament”, se arată în răspunsul ANA pentru monitorulcj.ro.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: