Actualitate

Cât de pregătită e Armata Română în cazul unui război cu Rusia? Putem conta pe maximum 69.000 de militari combatanți.

În cazul ipotetic în care Rusia ar ataca NATO și nu s-ar opri doar la un conflict în Ucraina, Armata Română ar trebui să mobilizeze cât mai mulți soldați. Cât de pregătită este România în cazului unui război comparativ cu celelalte armate europene.

În cazul ipotetic în care Rusia ar ataca NATO și nu s-ar opri doar la un conflict în Ucraina, Armata Română ar trebui să mobilizeze cât mai mulți soldați/ Foto: MApN - Facebook În cazul ipotetic în care Rusia ar ataca NATO și nu s-ar opri doar la un conflict în Ucraina, Armata Română ar trebui să mobilizeze cât mai mulți soldați/ Foto: MApN - Facebook

 

 


Este Armata Română pregătită în cazului unui război cu Rusia?

 


Potrivit Curs de Guvernare, în cazul unui război, Armata Română ar putea aduna la o mobilizare generală, în 24 de ore doar 81.000 de persoane activi, însă doar 69.000 dintre aceștia pot fi considerați militari combatanți, restul fiind personal auxiliar sau administrativ.  

CITEȘTE ȘI:
Scenariu de coșmar: România ar putea fi următoarea Ucraina! Planul Rusiei...

Conform Global Firepower, la cei 81.000 de persoane considerate soldați activi, în acest moment se mai pot adăuga 100.000 de persoane, fiind vorba de jandarmi sau soldați în rezervă, care ar fi mobilizate în cazul unui război.


Militari activi în Europa

Țara care are cei mai mulți militari activi este Franța cu 200.000 de persoane, urmată de Marea Britanie (184.860) și Germania (181.600).

Numărul militarilor activi/ Sursa: Curs de Guvernare

Stagiul militar în Europa

În România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat din 2007, însă discuția despre introducerea stagiului militar voluntar este actuală, în condițiile războiului ruso-ucrainean.


Există în schimb mai multe țări europene care au stagiul militar obligatoriu pe perioadă determinată:

  • Austria (durata de 6 luni)
  • Elveția (durata între 4 și 6 luni)
  • Danemarca (durata între 4 și 12 luni)
  • Norvegia (19 luni)
  • Estonia (durata între 8 și 11 luni)
  • Finlanda (durata între 6 și 12 luni)
  • Grecia (durata de 9 luni)
  • Cipru (durata de 25 de luni)
  • Lituania (12 luni)
  • Letonia (12 luni)
  • Suedia (11 luni)
Harta cu stagiul militar și abolirea stagiului militar în Europa/ Sursa: Curs de Guvernare

Clasamentul Global Firepower

În urma studiului realizat în 2024 de către Global Firepower, România se află pe locul 41 în topul celor mai puternice armate din lume, a 11-a ca forță militară a Uniunii Europene și pe locul 14 în NATO.


Dacă se ia în calcul doar Planul de Est din Europa al NATO, România este pe locul 5 în cadrul armatelor care sunt cele mai apropiate de teritoriul Rusiei.

Însă, datele studiului mai arată că în comparație cu vecinii, state tot membre NATO, România ar sta mai bine. Asta pentru că Ungaria e situată pe locul 55 și Bulgaria se află pe locul 67.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primele avioane F16 achiziționate de Armata Română din Norvegia vor ajunge la Baza Aeriană din Câmpia Turzii

Divizia 4 Infanterie Gemina împlinește 100 de ani în Armata Română. Cum sărbătoresc militarii?

Ultimele Stiri
abonare newsletter