Actualitate

Ucraina se confruntă cu cea mai gravă criză de la începutul războiului - VIDEO

Vara abia a început în Ucraina și se anunță periculoasă. Harkov, cel de-al doilea oraș al țării, situat în nord-estul înalt, aproape de Rusia, este, din toate punctele de vedere, lipsit de apărare împotriva atacurilor aeriene.

Ucraina se confruntă cu cea mai gravă criză de la începutul războiului, reiese dintr-o analiză BBC. Foto: Kate from Kharkiv / X Ucraina se confruntă cu cea mai gravă criză de la începutul războiului, reiese dintr-o analiză BBC. Foto: Kate from Kharkiv / X

 

 


Două bombe au distrus un magazin de bricolaj și un centru de grădinărit sâmbătă după-amiază, când era plin de cumpărători.

 


În timp ce clădirea ardea și fumul negru se răspândea peste Harkov, Andrii Kudenov, managerul unuia dintre celelalte magazine din centrul comercial, privea cu disperare, reiese dintr-o analiză BBC

„Rușii vor să dea foc la tot. Dar noi nu ne vom da bătuți".


„O mulțime de oameni au fost acolo, deoarece acum este cald și a început sezonul de grădinărit”.

Andrii și-a scos telefonul mobil și a răsfoit fotografii ale magazinului înainte de atac.


Ucraina se confruntă cu cea mai gravă criză de la începutul războiului: Harkov sub atac, civili uciși

„Uite ce flori frumoase aveau aici. Și nici măcar un singur militar, toți erau civili".

Zeci de persoane au fost rănite și cel puțin 15 persoane au fost confirmate ca fiind ucise, mai rămânând de găsit și alte cadavre.


Ucraina se află în cea mai gravă criză de la primele luni de după invazia totală a Rusiei de acum mai bine de doi ani.

Harkov, orașul fără apărare împotriva atacurilor aeriene: 15 morți în bombardarea unui centru comercial

Atacul de la centrul de grădinărit a fost unul dintre numeroasele lovituri aici, în nord-est, precum și pe frontul de est și în sud, lângă Herson.

Capacitatea Ucrainei de a se apăra singură depinde de alții, de deciziile luate de aliații săi occidentali, care influențează evenimentele de aici, din Harkov și din alte orașe, precum și de-a lungul a peste 1.000 km de front.

Celălalt factor strategic care schimbă cursul războiului este capacitatea Rusiei de a învăța și de a se adapta pe câmpul de luptă.

CITEȘTE ȘI:
Șeful Armatei avertizează asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina. „România trebuie să se pregătească”.

Aceasta își configurează atacurile pentru a profita de slăbiciunile ucrainene, în special în ceea ce privește apărarea aeriană. Fabricile sale produc mai multe arme și muniții decât fac economiile occidentale mult mai mari și mai avansate pentru Ucraina.

Speranțele din primul an de lupte că Rusia ar putea fi respinsă s-au transformat într-o luptă crâncenă pentru a opri forțele sale să avanseze mai adânc în țară.

În al treilea an de război, nu se întrevede niciun sfârșit. Sfârșitul începutului?

Președintele rus Vladimir Putin se aștepta la o victorie rapidă atunci când a ordonat invazia la scară largă în februarie 2022.

La fel și NATO, condusă de Statele Unite.

Președintele Volodimir Zelenski a refuzat oferta lor de evacuare.

Atât Kremlinul, cât și Pentagonul și celelalte ministere ale apărării din NATO se așteptau ca Rusia să termine treaba pe care a început-o în 2014, când a ocupat și anexat Peninsula Crimeea și a orchestrat o victorie a separatiștilor din provinciile estice Donețk și Luhansk.

Forțele armate ale Ucrainei s-au îmbunătățit față de rezultatele sumbre din 2014, dar după o intervenție de succes în războiul din Siria, Rusia părea prea puternică.

Previziunea, în timp ce trupele rusești se revărsau în Ucraina în februarie 2022, era că cea mai bună șansă a Ucrainei de a continua să lupte ar fi organizarea unei insurgențe, înarmată de NATO.

Rusia a capturat o porțiune important de teritoriu ucrainean, o „punte terestră" pentru a lega Donbasul din est de Crimeea din sud.

Dar încercarea sa de a cuceri Kievul a fost un fiasco umilitor pentru președintele Putin.

La sfârșitul lunii martie 2022, bătălia pentru capitală a fost pierdută, iar Kremlinul și-a retras trupele. NATO a recunoscut că Ucraina poate lupta. Aceasta s-a dovedit a fi un aliat neașteptat de util, demn de mai mult sprijin, oferind un set binevenit de noi opțiuni în confruntarea tot mai mare cu Rusia lui Putin.

Războiul din Ucraina: Rusia avansează, NATO se teme de escaladare, Biden ezită să furnizeze arme avansate

Încet-încet, Ucrainei i-au fost trimise arme din ce în ce mai puternice. Depășirea rezervelor președintelui american Joe Biden rămâne un proces dureros. El se temea de un al treilea război mondial dacă SUA și NATO ar fi intervenit cu propriile trupe sau chiar dacă ar fi furnizat Ucrainei cea mai modernă tehnologie militară.

Președintele Biden a fost convins să permită furnizarea de avioane de atac F-16 vechi de fabricație americană, care erau scoase din uz de către forțele aeriene ale NATO. Acestea nu au fost încă desfășurate în luptă, permițând forțelor aeriene ale Rusiei mai mult spațiu pentru a ataca.

SUA continuă să impună limite în ceea ce privește utilizarea sistemelor de armament pe care le furnizează, interzicând ucrainenilor să atace ținte din interiorul Rusiei.

Președintele Zelenski consideră că această hotărâre blochează Ucraina și face presiuni pentru a o schimba.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Iohannis, despre posibila escaladare a conflictului din Ucraina: „Pot spune că România este o ţară sigură. Românii nu trebuie să se teamă”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter