Actualitate

Ce s-a întâmplat cu Emil Boc în campania electorală? Posibile cauze.

Anomalia votului la Cluj-Napoca. Ce s-a întâmplat cu Emil Boc?

Emil Boc în timpul exercitării dreptului la vot| Foto: Oana Doroșenco - Facebook Emil Boc în timpul exercitării dreptului la vot| Foto: Oana Doroșenco - Facebook

 

 


Un studiu al unor doctoranzi de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, oferă o explicație detaliată pentru rezultatele surprinzătoare ale alegerilor din 9 iunie 2024. Analiza de sentiment, axată pe percepția publică față de Emil Boc, dezvăluie o serie de factori care au contribuit la scăderea popularității acestuia la finalul lunii aprilie 2024 și, în final, la pierderea a multe procente la alegerile din 9 iunie 2024. Studiul analizează tendințele pe termen lung ale opiniei publice, impactul rețelelor sociale și eficiența campaniilor de comunicare politică, oferind o perspectivă asupra dinamicii electorale recente din Cluj.

 


Emil Boc, o figură politică de lungă durată și fost primar al Clujului, a înregistrat un declin constant în scorul de sentiment al publicului, conform datelor colectate și analizate de Pulsul Politic.

Trend descendent persistent

Unul dintre principalele rezultate ale analizei a fost identificarea unui trend descendent constant în sentimentele exprimate față de Emil Boc. Acest trend, observat încă din luna iunie 2023, este caracteristic politicienilor cu o prezență publică îndelungată, reflectând uzura inevitabilă pe care o aduce timpul în cariera politică. Cu toate acestea, deși a pornit de la un scor ANA de 61, indicând o percepție foarte bună, Emil Boc a încheiat perioada cu un scor de 46, situându-se încă în intervalul de percepție pozitivă, dar în partea inferioară a acestuia.


Anomalia a apărut în martie 2024

Un moment notabil în analiza sentimentului a fost înregistrat în luna martie 2024, când s-a observat o creștere semnificativă a numărului de mențiuni pe care Emil Boc le-a primit online. Această intensificare a fost mai pronunțată pe TikTok decât pe Facebook, acționând ca un catalizator pentru algoritmii rețelei sociale. În aprilie 2024, scorul de sentiment a crescut brusc și pe termen scurt, sugerând posibilitatea unei campanii concentrate și plătite, menite să corecteze percepțiile negative.

Începând cu finalul lunii aprilie 2024, Emil Boc a experimentat o scădere dramatică a scorului ANA, ajungând la 11, aproape de categoria „foarte rău”. Astfel de căderi abrupte sunt de obicei asociate cu gafe politice, anunțuri nepopulare cu impact emoțional puternic sau alte probleme de comunicare cu potențial de viralizare. În absența acestor factori specifici în cazul lui Emil Boc, este foarte probabil ca această scădere să fie rezultatul unei campanii bine implementate pe social media, targetată în special pe publicul tânăr și pe first-time voters, care deseori au un nivel scăzut de înțelegere a mecanismelor administrației publice.


Cei de la Pulsul Politic au găsit două cauze posibile care au putut aduce declinul brusc:

  • Absența gafelor vizibile: spre deosebire de alte cazuri unde gafe politice majore sau anunțuri nepopulare au provocat declinuri similare, în cazul lui Emil Boc nu au fost semnalate astfel de evenimente majore.
  • Campanie de defăimare: este foarte probabil ca această scădere să fie rezultatul unei campanii de social media bine orchestrate, țintind un public tânăr, deseori votanți pentru prima dată, care au un nivel scăzut de înțelegere a funcționării administrației publice.

Conform sursei citate anterior, în ultimele 9 luni analizate, au fost rulate un număr semnificativ de reclame plătite pe contul de Facebook al lui Emil Boc:


  • Emil Boc: 35 reclame
  • Candidatul de pe locul 2 de la alegeri: 447 reclame

Această diferență substanțială în numărul de reclame plătite poate indica o strategie diferită de campanie și o intensitate mai mare a eforturilor de comunicare ale contracandidaților.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc acuză un atac pe rețelele de social media din partea unor contracandidați, în această campanie electorală: „Păi bă fraierilor (...) Nu plec la Bruxelles!”

Emil Boc după ce a câștigat al 6-lea mandat de primar al Clujului: „Vreau să vă asigur că vocea dumneavoastră a fost ascultată și auzită”

Ultimele Stiri
abonare newsletter