Actualitate

Lucrări de modernizare a conductelor de apă pe șase străzi din Cluj-Napoca. Acestea se vor desfășura pe perioada verii (P)

Șase străzi importante din municipiul Cluj-Napoca vor fi afectate în această vară de lucrările care se vor desfășura pentru reabilitarea conductelor de transport a apei, însumând o lungime de 7,5 kilometri.

Conducerea Companiei de Apă Someș este sigură că lucrările se vot putea realiza în intervalul planificat Conducerea Companiei de Apă Someș este sigură că lucrările se vot putea realiza în intervalul planificat

 

Aceste lucrări sunt cuprinse într-un contract de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare în municipiul Cluj-Napoca.


„Beneficiile acestor lucrări vor fi considerabil mai importante decât disconfortul pe care acestea le vor crea”, spune directorul general adjunct al Companiei de Apă Someș, Mihai Iacob. De altfel, perioada planificată pentru realizarea acestor lucrări, care includ și săpături deschise, cuprinde lunile iulie și august. „Sperăm ca, până prin 7 sau 8 septembrie, odată cu începerea școlilor, lucrările să fie finalizate”, mai spune directorul adjunct Iacob.

În programul de reabilitare a rețelei de distribuție sunt cuprinse străzile Eremia Grigorescu, Argeș, Traian, Constantin Brâncuși, Nicolae Titulescu și Calea Dorobanților.


Pe Calea Dorobanților, spune directorul Mihai Iacob, conductele de distribuție datează din anii '70 și sunt realizate din azbest. „Am avut în ultimii zece ani cam 20 de spargeri în rețeaua de pe Titulescu, așa că aceasta este o bună ocazie de a le înlocui, cu atât mai mult cu cât azbestul este un material care s-a dovedit nesănătos”, mai spune directorul Iacob.

Principalele străzi din municipiul Cluj-Napoca cuprinse în proiectul de înlocuire a conductelor de apă 

Inginerul Daniel Scurtu, reprezentantul executantului, compania DIMEX, spune că societatea pe care o reprezintă are o experiență suficientă pentru realizarea acestui tip de lucrări și, deși termenul de finalizare a lucrărilor este foarte „strâns”, are încrederea că nu vor exista depășiri ale termenelor.


„Ne ajută și faptul că este perioada vacanțelor și că vom putea lucra și noaptea, când circulația rutieră este mult diminuată”, mai spune Daniel Scurtu, precizând că au fost situații similare în care s-a lucrat în 70% din nopți.

Pentru ca furnizarea apei să nu fie întreruptă în perioada schimbării conductelor, se vor realiza așa-numitele „rețele de provizorat”, prin care apa va continua să ajungă la beneficiari fără multe întreruperi.


De asemenea, noile conducte de distribuție vor fi din fontă ductilă, care au o perioadă de viață de o sută de ani și chiar mai mult.

„Sperăm ca toate aceste beneficii să prevaleze în fața eventualelor neplăceri pe care aceste lucrări le vor provoca locuitorilor din aceste zone”, și-a exprimat speranța directorul adjunct Mihai Iacob.


Aceste lucrări fac parte dintr-un proiect cu fonduri europene semnat în anul 2022, care prevede dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj. În cadrul acestuia, reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în municipiul Cluj-Napoca are o valoare de 124 de milioane de lei fără TVA. Acesta din urmă va finanța lucrări pentru înlocuirea rețelelor de alimentare pe o lungime de 20 de kilometri de pe 32 de străzi.

CITEȘTE ȘI:

Se schimbă conductele de apă și canalizare pe mai multe străzi din Cluj-Napoca. Investiție de 70 de milioane de lei

Se schimbă conductele de apă și canalizare pe mai multe străzi din Cluj-Napoca. Tișe: „Din 20 iunie, se vor deschide alte cinci șantiere noi”

abonare newsletter