Actualitate
Vreme caniculară, cu maxime de 36 de grade, la Cluj. Cum să te protejezi de caniculă? Lista cişmelelor cu apă potabilă şi spaţiile de răcorire.
Zile cu caniculă la Cluj-Napoca, în următoarea perioadă. Temperaturile maxime vor ajunge la 36 de grade Celsius. Cum să te protejezi de caniculă?
Vreme caniculară, cu maxime de 36 de grade, la Cluj. Cum să te protejezi de caniculă? Lista cişmelelor cu apă potabilă şi spaţiile de răcorire. | Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook
Temperaturile vor fi ridicate la Cluj-Napoca, în această săptămână. Temperaturile maxime vor ajunge la 36 de grade Celsius, iar cele minime la 21 de grade.
Sfatul medicului: Cum ne protejăm de caniculă?
Căldura excesivă poate afecta grav organismul, ducând la probleme serioase de sănătate dacă nu sunt luate măsuri adecvate de protecție. Cu fiecare an, valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și frecvente, făcând necesară o mai mare atenție la modul în care ne protejăm.
Pentru a vedea cum ne putem proteja de caniculă, monitorulcj.ro a stat de vorbă cu Dr. Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj.
Este important să înțelegem că nu doar confortul nostru este în joc, ci și sănătatea noastră pe termen lung.
„Iulie-august sunt vârfurile de caniculă. (Cum ne protejăm de caniculă? - n.red.) În primul rând este evitarea orelor de expunere la soare. De obicei sunt mult mai puternice razele solare după ora 13:00, deci 10:00-18:00 ar trebui stat în casă cât se poate. Îmbrăcăminte cât mai lejeră, deschisă la culoare, să nu fie negru și cenușiu pentru că păstrează caloric mult mai mult și se supraîncălzește corpul. Hidratare corectă. Respectarea tratamentelor pentru că mulți sunt diabetici sau tratament cronic post accident vascular cerebral, cardiologic. Fructe, legume, mai puține alimente grase. Și neapărat protecția solară”, a declarat pentru monitorulcj.ro Dr. Horia Simu.
CITEŞTE ŞI
Căldura afectează animalele de companie. Cum să îți protejezi de caniculă cel mai bun prieten?
Totodată, este vital ca persoanele cu afecțiuni cardiace să recunoască semnele de avertizare ale problemelor cauzate de căldură, cum ar fi amețelile, bătăile rapide ale inimii, respirația grea sau durerile în piept. În astfel de cazuri, este necesară intervenția medicală de urgență.
Cum ne protejăm de arsurile solare?
Protecția solară este esențială pentru sănătatea și bunăstarea copiilor noștri. Adoptând măsuri simple, dar eficiente, putem preveni arsurile solare și asigura o vară sigură și plăcută pentru toți. Părinți, nu uitați, pielea copiilor este fragilă și are nevoie de protecție constantă împotriva razelor nocive ale soarelui.
Pielea copiilor este mai subțire și produce mai puțină melanină, pigmentul care oferă o oarecare protecție naturală împotriva razelor UV. De asemenea, copiii tind să petreacă mai mult timp afară, crescând riscul de expunere excesivă la soare.
„Atenție la copii, ei se deshidratează foarte repede. Cremele solare trebuie puse după ora 9-10 la copii obligatoriu. Protecția solară trebuie să aibă peste 30 SPF. Copilul până la 7 ani trebuie protejat mai ales că soarele de acum nu este cel de acum 10 ani, este mai puternic. Atenție și cei care merg la piscină sau lacuri pentru că gradul de afectare a pielii este mai mare deoarece este vorba de razele solare care sunt reflectate de apă. Mult mai ușor faci o hipertemie sau afectare a pielii”, a declarat pentru monitorulcj.ro Dr. Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj.
CITEŞTE ŞI
Și cățeii fac insolație! De ce să nu lași niciodată un câine în mașina închisă?
Pentru a evita arsurile solare este important să ne protejăm de contactul direct cu soarele.
„(Cum ne protejăm de arsurile solare? - n.red.) Acoperire, umbră. Cât mai puțin contact direct cu soarele”, a adăugat Horia Simu.
Lista cişmelelor cu apă potabilă şi spaţiile de răcorire pe vreme de caniculă
În mai multe locuri din municipiul Cluj-Napoca există cişmele cu apă potabilă şi au fost amenajate puncte de hidratare și răcorire în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate.
AICI poate fi citită lista cişmelelor cu apă potabilă şi spaţiile de răcorire pe vreme de caniculă din Cluj-Napoca.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: