Actualitate
Fabricile românești produc la foc automat pentru export. Carbochim a trecut granițele continentului și exportă și în Canada (P)
România a devenit un pion important la nivel mondial privind exporturile, ocupând locul 34 în topul țărilor cu fabrici care produc pentru comercializarea externă a bunurilor.
Imediat după perioada comunistă, țara noastră producea pentru export bunuri în valoare de 3,5 miliarde de euro. Acest lucru se întâmpla prin anul 1991, însă acum lucrurile s-au schimbat considerabil. Conform unui infografic realizat de o platformă online dedicată afacerilor, valoarea exporturilor a crescut până în prezent de 26 de ori, cele mai actuale cifre fiind pentru anul 2022, când România a produs pentru alte țări bunuri în valoare de peste 92 miliarde de euro.
Carbochim, un producător clujean cunoscut peste ocean
Carbochim este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, care, de-a lungul anilor, a legat parteneriate comerciale solide cu diverse companii din Europa, dar și de peste ocean. Principalele țări unde ajung produsele fabricate la Cluj-Napoca sunt Polonia, Ungaria, Germania, Anglia, Elveția, Italia, Belgia, Israel, Irlanda și Canada. Fabrica a avut, în anul 2023, o cifră de afaceri de aproximativ 7 milioane de euro (peste 34 milioane lei), în condițiile în care tot în același an a trecut printr-un proces amplu de mutare în două noi locații moderne și echipate cu utilaje performante. Investiția în retehnologizare era necesară atât pentru optimizarea producției, cât și pentru eficientizarea costurilor, în condițiile în care pe vechea platformă se mai utiliza doar 30% din suprafață, restul însemnând presiune financiară. Carbochim, un partener de încredere pentru multe companii românești, a reușit să își extindă portofoliul dincolo de granițele țării datorită calității superioare a produselor sale. Abrazivele profesionale fabricate la Cluj au captat atenția piețelor internaționale, consolidând reputația Carbochim pe plan global.
„La nivelul anului trecut, exportul a reprezentat circa 10% din totalul activității, însă noi considerăm că procentul este mai mare, deoarece am făcut și export indirect, prin firme multinaționale care au filiale în România și își fac o parte din achiziții de aici. În acest context, cred că ajungem undeva la 12% export din totalul cifrei de afaceri. Aproximativ 15% din exporturi merg către Elveția și cam tot atât în Polonia, țări în care avem clienți de peste 7 ani. În principal, produsele noastre ajung în industria prelucrătoare. Pe baza îmbunătățirilor aduse pe toate planurile, anticipăm pentru următorii doi ani o creștere cu 20% a afacerii. Estimăm că vom putea ajunge la o creștere a profitului din activitatea de bază cu circa 50%, raportat la același volum de producție ca și în anii precedenți”, a explicat Viorel Popoviciu, directorul fabricii Carbochim.
Fabrica a fost înființată în anul 1949, s-a privatizat după 1989, iar din anul 2020 a fost preluată de grupul IULIUS prin societatea Carbo Europe SRL (77,7% din acțiuni). În prezent este cel mai mare producător de abrazive profesionale din țară, urmărește să ofere cele mai bune produse, fabricate în baza unor tehnologii moderne și oferă o gamă variată de corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic și elastic. De asemenea, produce atât pentru import cât și pentru export discuri abrazive pentru debitare și debavurare, precum și abrazivi pe suport de hârtie, pânză și nețesut. Aceste produse sunt utilizate în industria prelucrătoare, construcții și pentru uz general.
Vechea platformă pe care o ocupa Carbochim, în Piața 1 Mai, va fi transformată într-un proiect mixt, de către compania Iulius, cu o investiție de jumătate de miliard de euro. Proiectul va include de la retail office, spații culturale, fresh market, centre de entertainment pentru toate vârstele, facilități sportive și medicale, servicii, până la spații verzi amenajate pe 5,2 hectare, cu arbori maturi, piste de bicicletă și ample lucrări de infrastructură: un pod rutier și două poduri pietonale peste Someș, dar și modernizarea străzilor adiacente și amenajarea de sensuri giratorii.
CITEȘTE ȘI: