Actualitate

Județul Cluj, sub COD GALBEN de caniculă și disconfort termic. Maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius.

Județul Cluj împreună cu alte județe din țară se află până joi, 15 august, sub atenționare cod galben de caniculă și disconfort termic.

Județul Cluj, sub COD GALBEN de caniculă și disconfort termic | Foto: Municipiul  Cluj-Napoca - Facebook Județul Cluj, sub COD GALBEN de caniculă și disconfort termic | Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două averzizări de cod galben de caniculă și disconfort termic.

 


Miercuri (14 august), în nordul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Olteniei și în vestul, centrul și sudul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35...37 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade și vor caracteriza o noapte tropicală.  

Județul Cluj, sub COD GALBEN de caniculă și disconfort termic | Foto: meteoromania.ro

Joi (15 august), în Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, nordul Olteniei va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade și vor caracteriza o noapte tropicală.


Județul Cluj, sub COD GALBEN de caniculă și disconfort termic | Foto: meteoromania.ro

De asemenea, ANM a emis cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic în Banat, sudul și sud-vestul Olteniei, precum și în sud-vestul Munteniei, până în 15 august. 

Cum ne protejăm de caniculă?

Căldura excesivă poate afecta grav organismul, iar medicii ne sfătuiesc să luăm o serie de măsuri de protecție pe durata zilelor caniculare. 


„Iulie-august sunt vârfurile de caniculă. (Cum ne protejăm de caniculă? - n.red.) În primul rând este evitarea orelor de expunere la soare. De obicei sunt mult mai puternice razele solare după ora 13:00, deci 10:00-18:00 ar trebui stat în casă cât se poate. Îmbrăcăminte cât mai lejeră, deschisă la culoare, să nu fie negru și cenușiu pentru că păstrează caloric mult mai mult și se supraîncălzește corpul. Hidratare corectăRespectarea tratamentelor pentru că mulți sunt diabetici sau tratament cronic post accident vascular cerebral, cardiologic. Fructe, legume, mai puține alimente grase. Și neapărat protecția solară”, potrivit recomandărilor făcute de Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum ne putem menține sănătoși în timpul verii? Ce alimente păcălesc foamea în această perioadă?

Călătoriți vara aceasta? Urmați aceste sfaturi esențiale pentru a suporta mai bine căldura

Ce înseamnă, de fapt, „temperatura resimțită” și de ce este importantă pentru noi?

abonare newsletter