Actualitate

Ce este THAAD? Puternicul sistem american de apărare antirachetă este trimis în Israel

Statele Unite își intensifică sprijinul pentru Israel, trimițând unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antirachetă din lume, cunoscut sub numele de THAAD.

SUA trimite în Israel sistemul antirachetă THAAD, unul dintre cele mai avansate din lume, împreună cu 100 de militari americani. Foto: U.S. Air Force / wkbn.com SUA trimite în Israel sistemul antirachetă THAAD, unul dintre cele mai avansate din lume, împreună cu 100 de militari americani. Foto: U.S. Air Force / wkbn.com

 

 


Decizia vine ca răspuns la atacurile recente ale Iranului asupra Israelului și la amenințările continue din regiune.

 


THAAD, prescurtarea de la Terminal High-Altitude Area Defense, este un sistem capabil să doboare rachete balistice atât în interiorul, cât și în afara atmosferei Pământului. Cu o rată de succes aproape perfectă în teste, THAAD poate intercepta rachete la distanțe de până la 200 de kilometri.

THAAD în Israel: SUA trimite cel mai avansat scut antirachetă în Orientul Mijlociu 

Ceea ce face acest sistem atât de special este radarul său ultraperformant. Acesta poate detecta rachete care se apropie de la distanțe de până la 3.000 de kilometri, oferind timp prețios pentru pregătirea apărării.


Pentru a opera acest sistem complex, aproximativ 100 de militari americani vor fi trimiși în Israel. 

CITEȘTE ȘI:
Conflictul Israel-Hezbollah se intensifică: Netanyahu respinge apelurile pentru încetarea focului

Israelul are deja propriile sisteme de apărare antirachetă, precum Iron Dome și Arrow, dar THAAD va adăuga un nivel suplimentar de protecție. Cedric Leighton, analist militar CNN și fost colonel în Forțele Aeriene SUA, explică: „Va adăuga un element în plus la existența apărării aeriene și antirachetă israeliene".


Răspunsul SUA la amenințările Iranului: Sistemul antirachetă THAAD ajunge în Israel

Desfășurarea vine într-un moment de tensiuni ridicate. Iranul a avertizat SUA că va riposta la orice nou atac al Israelului, ceea ce face ca prezența THAAD să fie și mai semnificativă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un an de la atacul Hamas. Israel comemorează, în timp ce conflictul din Gaza continuă.

Mişcarea Hamas a salutat atacul „glorios” pe care l-a întreprins pe 7 octombrie 2023 împotriva Israelului: „A distrus iluziile pe care şi le crease inamicul”

Ultimele Stiri
abonare newsletter