Actualitate

25 decembrie. Creştinii sărbătoresc Naşterea Domnului. Ce înseamnă această zi sfântă?

Naşterea Domnului sau Crăciunul este sărbătorită de creştini în 25 decembrie.

La marginea câmpului, în noaptea sfântă, îngerul a vestit păstorilor Naşterea Mântuitorului lumii.| FOTO – Pexels La marginea câmpului, în noaptea sfântă, îngerul a vestit păstorilor Naşterea Mântuitorului lumii.| FOTO – Pexels

 

Pe 25 decembrie, creştinii din întreaga sărbătoresc Naşterea Domnului. Colindele de bucurie, Sfânta Liturghie, cadourile frumos împachetate şi mâncărurile alese, sunt caracteristicile acestei sărbători.


Naşterea Domnului (întruparea Fiului lui Dumnezeu) se sărbătoreşte de Biserică la 25 decembrie (după calendarul îndreptat) sau la 7 ianuarie (după calendarul iulian).

Tot specifică sărbătorii este şi Scena Naşterii Domnului.


Potrivit Sfintei Scripturi şi Sfintei Tradiţii, Sfânta Fecioară Maria, mergând cu Sfântul şi Dreptul Iosif, care era descendent din casa şi neamul regelui David, de la Nazaret la Betleem, cetatea lui David, spre a se înscrie, a născut pe Iisus într-un staul de animale de la marginea cetăţii.

La marginea câmpului, în noaptea sfântă, îngerul a vestit păstorilor Naşterea Mântuitorului lumii.


Dar, în pofida suferinţei duhovniceşti de obşte şi a aşteptării acestei neobişnuite veniri, mult-aşteptatul Prunc, prin a cărui naştere urma să înceapă „veacul de aur” pe pământ, a fost recunoscut şi salutat de puţini atunci când s-a născut.

Nici loc nu s-a găsit pentru El în casele oamenilor. Maica Domnului a născut pe Fiul său, Cel Unul-Născut şi L-a înfăşat şi L-a culcat în iesle, căci nu mai era loc de găzduire pentru ei. (Luca, 2, 7). Şi când păstorii, auzind cântările îngereşti, au venit să-L vadă pe Cel pe care cerul îl proslăvea, ei au aflat pe „Prunc culcat în iesle”.


Dar lumea nu a băgat de seamă lucrarea înfăptuită de Dumnezeu. Oamenii erau ocupaţi fiecare cu treburile lui, atenţia lor era îndreptată spre grijile zilnice şi spre zgomotoasele întâmplări ale lumii.

Şi nimeni nu aştepta un Mântuitor blând şi smerit cu inima, acoperit nu de slavă pământească, ci cerească. Şi tocmai aşa a fost „Cel ce voia ca toţi să se mântuiască şi să ajungă la cunoştinţa adevărului .


Crăciunul este sărbătorit diferit în ţările lumii, dar peste tot există câteva „straturi”: reuniunea familială, sărbătoarea comunitară (colindele), cea public-edilitară (târgurile, spectacolele dedicate, împodobirea localităţilor) şi, peste toate, Vestea Minunată, sărbătoarea creştină a Naşterii Domnului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Crăciunul aduce avertizări meteo de vreme rea

Cele mai amuzante mesaje de Crăciun. Ho, Ho, Ho și râsete pe săturate!

Moș Crăciun cu mașini de teren. Voluntarii CERT Transilvania au dus peste 180 de cadouri pentru familiile din zonele izolate ale Apusenilor. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter