Actualitate
Celulă de criză la Guvern pentru recuperarea artefactelor din tezaurul dacic furate în Olanda
Mobilizare pentru recuperarea pieselor din tezaurul dacic furate din Muzeul Drents. La nivelul Guvernului a fost constituită o celulă de criză pentru coordonarea activităților de redobândire a artefactelor.
Celulă de criză la Guvern pentru recuperarea pieselor din tezaurul dacic furate de la Muzeul Drents|Foto: Drents Museum - Facebook
La nivelul Guvernului a fost constituită o celulă de criză pentru coordonarea eficientă a activităților de recuperare a celor patru piese de tezaur furate.
CITEȘTE ȘI:
Imagini de la jaful tezaurului dacic. Momentul în care hoții pătrund în Muzeul Drents.
Din celula de criză fac parte reprezentanți ai Ministerului de Interne, Poliției Române, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii.
Verificări privind participarea României la expoziția din Olanda
„Am decis organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru coordonarea eficientă a activităților care țin de recuperarea celor patru piese de tezaur furate de la expoziția organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
CITEȘTE ȘI:
Exponate din tezaurul dacic, furate dintr-o expoziție în Olanda. Hoții au provocat o explozie pentru a pătrunde în Muzeul Drents.
Luni, Corpul de control al premierului va efectua verificări la Ministerul Culturii cu privire la documentația legală care a stat la baza organizării expoziției din Olanda.
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., au fost furate, sâmbătă, din cadrul expoziției de la sediul Muzeului Drents din Assen (Olanda).
Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, deschisă publicului din 7 iulie 2024, urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025. Astfel, hoții au acționat cu câteva zile înainte de închiderea expoziției.
Ministerul de Interne va trimite în Olanda o echipă de polițiști criminaliști pentru a lucra alături de autoritățile olandeze în ancheta desfășurată pentru recuperarea tezaurului românesc.
„Am cerut ca experții români să se deplaseze de urgență în Olanda și să asigure aducerea în țară cât mai rapidă a celorlalte piese de patrimoniu care au făcut obiectul acestei expoziții”, a adăugat primul-ministru.
Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Regatul Țărilor de Jos.
Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.
Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: