Actualitate

Partenerii de proiect cer socoteală cu privire la mutarea Spitalului Regional

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/16/05-sc_ spital regional floresti baza militara 34.jpg" border="0" align="right" />Comisia de Sănătate a Consiliului Local Cluj-Napoca va analiza dacă se impune într-adevăr schimbarea locaţiei.</strong>

Cei care au fost implicaţi până acum în proiectul Spitalului Regional de Urgenţă spun că nu sunt impedimente serioase care să determine schimbarea terenului.

Locaţia Spitalului Regional de Urgenţă Cluj ar putea fi mutată pentru a patra oară în ultimii 18 ani, perioadă de timp în care autorităţile locale şi judeţene au promis construirea unui spital regional, însă de fiecare dată au apărut diverse impedimente care au determinat oprirea investiţiei. Cea mai recentă problemă legată de Spitalul Regional Cluj face referire la situaţia neclară din punct de vedere juridic a terenului din Floreşti unde s-a stabilit ultima dată ridicarea unităţii sanitare, în timpul mandatului de preşedinte de Consiliu Judeţean al lui Alin Tişe. Astfel, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu a declarat recent că există probleme legate de retrocedări şi alocări de teren, motive care ar putea duce la mutarea locului de construire a spitalului. „Din păcate, Consiliul Judeţean nu este în regulă cu acel teren pentru că există revendicări şi deja alocări de terenuri. Dacă cineva v-a spus până acum că lucrurile sunt în regulă cu acel teren din Floreşti, eu vă spun că nu sunt în regulă. Acest lucru l-am aflat după ce ministrul Sănătăţii m-a întrebat dacă terenul este liber de sarcini”, a declarat Horea Uioreanu. El a mai spus că mai trebuie făcute exproprieri, trebuie mutată chiar şi o biserică ce trebuia construită pe terenul din Floreşti. „Dacă lucrurile nu se vor putea derula în viteză, avem în vedere chiar şi schimbarea locaţiei, evident, după  discuţii cu Universitatea de Medicină şi Farmacie şi cu factorii medicali”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean.

Bani de la Minister, abia în 2014

Cu toate că, săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi declara presei că Spitalul Regional este una dintre priorităţile Ministerului, în discuţiile cu preşedintele Consiliului Judeţean, ministrul Cepoi a spus că
autorităţile locale nu vor primi bani până în 2014. „Am discutat cu ministrul Sănătăţii când a fost la Cluj despre Spitalul Regional de Urgenţă. Din păcate, ministrul a vorbit despre un termen de aşteptare: 2014. Nu sunt deloc satisfăcut de răspuns şi voi insista să se facă mai repede. Probabil că e vorba de nişte fonduri structurale care pot fi accesate de România din 2014. În rest, singura condiţie a ministrului este să fim în regulă cu terenul”, a subliniat Uioreanu.

Nu sunt impedimente serioase pentru mutarea spitalului

Ovidiu Turdean, preşedintele Comisiei de Sănătate din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca consideră că nu este oportună mutarea actualei locaţii a Spitalului Regional din mai multe motive. „Din câte cunosc eu, nu există niciun impediment serios pentru mutarea spitalului, eu fiind anterior şi membru al Comisiei de Sănătate din Consiliul Judeţean. Mai mult, acest Spital Regional s-a plimbat prea mult în ultimii ani şi nu cred că mai este nevoie de încă o mutare”, a declarat Ovidiu Turdean.
Comisia de Sănătate din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca se va întâlni astăzi pentru a discuta pe marginea problemelor apărute referitor la locaţia spitalului, iar ulterior rezultatele discuţiilor vor fi făcute publice. De asemenea, Ovidiu Turdean i-a solicitat preşedintelui Consiliului Judeţean „organizarea în regim de urgenţă a unei întâlniri între partenerii instituţionali implicaţi, în speţă Consiliul Judeţean Cluj, Consiliul Local Floreşti şi Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, cu scopul de a clarifica toate aspectele care au generat această nouă abordare”. Potrivit lui Ovidiu Turdean, protocolul de asociere între cele trei părţi permite organizarea unor întâlniri ori de câte ori este nevoie.

Terenul pentru spital, preluat în luna mai

Terenul din Floreşti pentru construirea Spitalului Regional a fost preluat de la Ministerul Apărării Naţionale în luna mai, fiind vorba de o parcelă de 8,4 hectare care se adaugă unei alte parcele de 6 hectare, situată lângă cea preluată în luna mai, pe care Consiliul Judeţean o deţinea deja. „Astăzi (joi, 10 mai – n.red.) preluăm diferenţa de teren de 8,4 hectare pentru Spitalul Regional de Urgenţă şi mă bucur că cu această suprafaţă întregim practic terenul necesar pentru a construi acest spital”, a declarat atunci Alin Tişe, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.
Pe parcursul zilei de duminică, Alin Tişe nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la declaraţiile actualului preşedinte al Consiliului Judeţean.

Acum 18 ani, prima tentativă de Spital Regional

În 1994, autorităţile locale au avut primul demers pentru construirea unui spital regional, iar ulterior s-a început construirea obiectivului în Mănăştur, dealul Colina. Clădirea respectivă nu a fost însă terminată niciodată, iar acum este abandonată.
După această tentativă eşuată, în 2004, în timpul mandatului de preşedinte de Consiliu Judeţean al lui Marius Nicoară, s-a adus din nou în prim-plan construirea unui spital regional şi după mai multe discuţii s-a stabilit ca unitatea sanitară să fie ridicată pe un teren în satul Câmpeneşti, comuna Apahida. Iniţial autorităţile locale au dorit actualul teren din Floreşti, dar negocierile cu Ministerul Apărării au eşuat la acea vreme.
În 2008 când la conducerea Consiliului Judeţean Cluj a venit Alin Tişe au fost reluate negocierile pentru terenul din Floreşti. Cu ajutorul premierului de atunci Emil Boc s-a reuşit trecerea terenului la Consiliul Judeţean Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter