Actualitate
Emil Boc răspunde acuzaţiilor în privinţa defrişărilor ilegale de la Cluj: Eu sunt om politic, nu mă ocup de defrişări
Fostul premier al României, Emil Boc, a spus, miercuri, că nu s-a ocupat de defrişări, el nefiind ministru interimar al Pădurilor şi condamnă gestul actualului ministru de a-l învinui pentru dispariţia celor 1.000 de hectare de pădure din judeţul Cluj. Lucia Varga a declarat că "mafia lemnului din judeţul Cluj a fost la ea acasă", fiind "întreţinută inclusiv de factori politici".
„Eu cred că doamna aceasta ministru, care de curând am aflat şi eu că este în Guvernul României, să-şi aducă aminte că este la guvernare de aproape un an şi jumătate şi să vadă bârna din ochiul ei înainte de a căuta în altă parte. Eu cred că după un an şi jumătate de când te afli la guvernare a continua să dai vina pe alţii este un semn de crasă lipsă de responsabilitate şi de incapacitate managerială. Eu nu am fost ministru interimar al pădurilor ca să vă pot da detalii, cât am fost prim ministru, Guvernul PDL nu a avizat defrişări ilegale. Cei care care aveau atribuţii să respecte legea trebuie să fie întrebaţi”, a spus fostul premier.
Întrebat de jurnalişti, având în vedere că provine dintr-o zonă de munte, din Răchiţele, de ce nu a fost la curent cu defrişările din zonă, Emil Boc a spus: „Aveţi un ministru de un an şi jumătate, să vă dea detalii. Am fost ministrul Educaţiei interimar, am fost ministru al Muncii interimar, acolo cunosc mai multe din bucătăria internă. Avem un cod silvic al României, un cod penal aplicabil în toată ţara, alte detalii nu am ce să vă dau. Eu nu o să mă substitui organelor abilitate ale statului, ele trebuie să vă dea răspunsul la defrişările care au avut loc. Eu ca om politic nu mă ocup de defrişări sau să-i răspund unui ministru care de un an şi jumătate este în funcţie. Să-şi facă datoria şi să aplice legea”, a mai declarat Emil Boc.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că în urma unui control făcut în ultimele şase luni a rezultat că în judeţul Cluj au "dispărut" circa 1.000 de hectare de pădure, fiind tăiată ilegal o cantitate de aproape 350.000 de metri cubi de lemn, estimată la peste 54 de milioane de lei.
Potrivit acesteia, "e de neimaginat ce s-a întâmplat la Cluj, cu voia celor care au condus, în ultima vreme, România".
"Am avut de aici un prim-ministru, Clujul trebuia să fie exemplu de funcţionare a instituţiilor statului. Dar instituţiile statului au fost protejate pentru a nu-şi face datoria. A fost o susţinere a nefuncţionării instituţiilor de către politic, nu se poate să nu faci controale patru ani la Direcţia Silvică Cluj, au avut o anumită protecţie", a spus Varga.