Actualitate

Rovana Plumb, despre Roşia Montană: Concentraţia de cianuri va fi de 3 părţi/milion, adică o treime faţă de limita europeană

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la audierile din Comisia specială pentru Roşia Montană, că ministerul a redus, în noul proiect, concetraţia de cianuri la o treime faţă de limita europeană prevăzută în Directiva europeană şi care este de 10 părţi pe milion. Ministrul a mai precizat că obligaţiile privind îndepărtarea "poluării istorice" de la Roşia Montană revin RMGC, suma estimată fiind în cuantum de 300 de milioane de euro.

"Proiectul iniţial permitea 5-6 părţi pe milion în iazul de decantare. Ne-am asigurat că investitorul va utiliza cea mai modernă tehnologie pentru neutralizarea cianurii. Ne-am asigurat că cianura va fi folosită numai în circuit închis, controlat, iar transportul va fi strict controlat", a spus Rovana Plumb.

Ministrul a precizat că, astfel s-a impus operatorului, indiferent care va fi, să lucreze cu o concentraţie de cianură de 3 părţi pe milion.


Ea a spus că au fost impuse, totodată, şi măsuri asigurătorii suplimentare care vizează o protecţie sporită a iazului de decantare.

Rovana Plumb a precizat că ministerul a impus, totodată, şi sisteme noi de monitorizare a aerului şi a apei.


Ministrul a mai spus că în zonă se vor face plantări şi împăduriri şi se va asigura protecţia fonică, dar şi protecţia seismică a barajului iazului de decantare.

Rovana Plumb: RMGC va cheltui 300 de milioane de euro pentru îndepărtarea poluării istorice


"În ceea ce priveşte efortul statului român pentru a putea decontamina zona privind poluarea istorică - e nevoie de o investiţie de 300 de milioane de Euro. Poluarea istorică e cea prezentată şi sunt multe acţiuni de făcut. Statul român are capabilitatea de a putea monitoriza şi controla condiţiile de mediu impuse, dar investiţia care ar trebui făcută e foarte mare şi nu ne-o pemitem. Numai pentru Roşia Montană e vorba de 300 milioane de Euro. În România mai sunt peste 300 de situri poluate istoric", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat că problemele legate de mediu şi poluare la Roşia Montană ţin de existenţa a 18 halde de steril neecologizate şi abandonate, a două cariere abandonate fără a fi ecologizate şi a 1.450 kilometri de galerii subterane prin care se scurg ape acide.


Ministrul Mediului a arătat că există ape acide care sunt deversate în bazinul hidrografic printr-o singură galerie şi a precizat că există şi alte puncte de scurgere din care se descarcă ape acide.

Ea a arătat că, prin deversarea acestor ape acide, se depăşesc cotele maxime admise de până la 100 de ori, fiind afectaţi sever 40 de km în aval în râul Arieş, şi că există mortalitate piscicolă în Arieş, iar ecosistemul e puternic afectat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter