Actualitate

Proiectul Roşia Montană, puternic criticat într-o dezbatere din PE

Proiectul Roşia Montană a fost criticat de aproape toţi eurodeputaţii care au luat cuvântul miercuri în Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a Parlamentului European în cadrul unui schimb de opinii cu Comisia Europeană (CE) privind tehnologiile de minerit pe bază de cianuri, cei mai vehemenţi fiind eurodeputaţii ungari şi cei români de etnie maghiară, potrivit Agerpres.

Dezbaterea, de la care eurodeputaţii români din grupurile S&D şi ALDE au lipsit, a avut loc într-o sală destul de goală, fiind dominată de vocile care au criticat proiectul minier de la Roşia Montană.

Eurodeputatul ungar Csaba Tabajdi, unul dintre puţinii reprezentanţi ai grupului S&D la dezbatere, a cerut CE să nu se ascundă în spatele unor probleme birocratice, să examineze detaliile proiectului şi să răspundă odată pentru totdeauna dacă acesta respectă sau nu legislaţia de mediu a UE. Colegul său Erik Banki din grupul PPE şi eurodeputatul maghiar Laszlo Tokes l-au întrebat pe reprezentantul Comisiei de ce executivul comunitar nu a propus o lege care să interzică complet tehnologia de cianurare în minerit până la finalul lui 2011, aşa cum stipula o rezoluţie adoptată de PE în mai 2010.

 Reprezentantul CE la dezbatere a afirmat că linia executivului comunitar este clară în acest dosar, fiind exprimată anterior şi de comisarul european de mediu, Janez Potocnik.

'Există o directivă, directiva privind gestionarea deşeurilor miniere, care a fost adoptată în codecizie, unde a fost aleasă o anumită abordare, care implică stabilirea unor cerinţe foarte precise pentru a ne asigura că deşeurile miniere sunt gestionate în siguranţă în UE. Asta a fost alegerea făcută de colegislatori, asta a implicat acceptarea mineritului de aur cu cianuri cu condiţia ca toate aceste exigenţe să fie respectate şi tocmai acesta este motivul pentru care avem prevederi clare privind concentraţia cianurilor. Pentru minele noi concentraţia limită este deja în acest moment de 10 părţi la un milion', a spus oficialul CE.

El a subliniat că autorizarea activităţilor de minerit este în mâinile autorităţilor competente naţionale şi că executivul comunitar poate doar verifica dacă cerinţele stabilite prin legislaţia UE sunt respectate.

Eurodeputata PDL Oana Antonescu, membră a Comisiei ENVI, a subliniat că i se pare foarte corectă poziţia CE. 'Până la urmă ţine de statul român, oricât de mult le-ar displăcea vecinilor, chiar dacă un eventual accident de mediu i-ar afecta şi pe ei', a afirmat ea vizavi de interesul arătat pentru dezbatere de eurodeputaţii unguri şi români de origine maghiară, despre care bănuieşte că au făcut demersurile pentru organizarea schimbului de opinii cu CE în comisia de specialitate a PE.

'La nivel naţional, şi pe asta s-a concentrat intervenţia mea în Comisia ENVI, este inadmisibil să vedem cum este promovat un astfel de proiect printr-o lege. Este o lipsă de responsabilitate a guvernului care nu a fost în stare să-şi asume un proiect, în măsura în care-l susţineau, în măsura în care guvernul considera că este oportun din punct de vedere al locurilor de muncă, al dezvoltării zonei', a declarat Oana Antonescu.

Ea a precizat totuşi că discuţia este una care trebuie purtată foarte deschis. 'Nu putem să expediem atât de uşor pe cât se face necesitatea de investiţii şi de schimbare a situaţiei oamenilor din acea zonă. Trebuie să le dăm o şansă, asta este adevărat, dar nu cu încălcarea considerentelor ce ţin de mediu, nu cu încălcarea îngrijorărilor ce ţin de patrimoniul cultural. Fireşte, ceea ce găsesc eu inadmisibil, este că Ministerul Mediului nu a emis avizele de mediu. Cum poţi trimite un astfel de proiect, când ştii ce impact public are, ce subiect sensibil este pentru opinia publică, să-l trimiţi în parlament, să încerci să-l strecori şi să joci acest joc inadmisibil', a spus eurodeputata PDL.

Întrebată de ce crede că eurodeputaţii români din grupurile S&D sau ALDE nu au venit la dezbatere, Oana Antonescu a spus că 'n-au venit ca să evite probabil ridicolul de situaţie', după ce în trecut au exprimat opinii tranşante împotriva proiectului de la Roşia Montană.

 


 

abonare newsletter