Actualitate

UPDATE: Altercaţii între protestatari şi jandarmi. Jandarmii au folosit spray lacrimogen. De la ce a pornit scandalul?

Jandarmii au folosit, duminică seară, spray lacrimogen, pentru prima dată de la organizarea protestelor împotriva proiectului aurifer de la Roşia Montană pentru a calma spiritele. Aflați de la ce a pornit scandalul!

UPDATE: Jandarmii au folosit spray lacrimogen împotriva potestatarilor contra Roşia Montană

Mii de persoane au protestat, duminică seară, în centrul oraşului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, iar mai multe persoane care au blocat traficul rutier s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar la un moment dat s-a creat o busculadă, jandarmii folosind un spray lacrimogen. În momentul în care manifestanţii au ajuns pe strada Alexandru Vaida Voievod, traficul rutier şi transportul în comun au fost blocate şi a avut loc un incident între mai mulţi protestatari şi jandarmii care îi însoţeau.

Una dintre participantele la marş spune că un jandarm i-a cerut să se încadreze în coloana de manifestanţi, după care jandarmii au îmbrâncit-o într-un gard, iar mai mulţi ptotestatari au sărit în ajutorul tinerei, creându-se o busculadă. În busculada creată, un jandarm a folosit un spray lacrimogen, iar incidentul a fost aplanat după ce jandarmul a fost scos din mulţime de către superiorii săi. Şeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, colonel Florinel Budişan, a declarat că "a avut loc o îmbrânceală şi că probabil sprayul lacrimogen a fost folosit din greşeală".



UPDATE ORA 22.20

Traficul rutier în zona Primăriei a fost deblocat, protestatarii au părăsit zona. Traficul rutier în zona Primăriei Cluj-Napoca a fost reluat, duminică seară, la ora transmiterii acestei ştiri, după ce manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană au încheiat protestele.

UPDATE ORA 20.30

Protestatarii au ajuns în faţa Prefecturii Cluj unde scandează "Hoţii, hoţii". Circulaţia troleibuzelor dinspre cartierul Mărăşti spre centru este blocată. În faţa magazinului Sora cei 2000 de clujeni prezenţi la protest s-au aşezat pe asfalt, circulaţia auto fiind blocată.


Traficul rutier şi transportul în comun sunt blocate, duminică seară, în faţa Primăriei Cluj-Napoca, unde aproximativ 1.500 de persoane protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană, o parte a manifestanţilor aşezându-se pe carosabil.

Protestatarii, al căror număr a scăzut, ajungând la aproximativ 1.500, au ajuns în faţa Primăriei Cluj-Napoca după ce au străbătut centrul oraşului, venind din cartierul Mărăşti şi trecând pe lângă Prefectură şi prin Piaţa Unirii.


Iniţial, manifestanţii au vrut să se oprească în Piaţa Lucian Blaga şi să se aşeze pe asfalt în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, dar au renunţat la demers întrucât carosabilul era ud, deşi afară nu plouă. Ei au acuzat că "cineva a udat carosabilul" tocmai pentru ca ei să nu staţioneze acolo. "A fost udat carosabilul cu intenţie în faţa Casei de Cultură a Studenţilor pentru ca noi să nu putem sta jos pe asfalt", a spus Cornel Vâlcu, unul dintre protestatari.

La ora transmiterii acesei ştiri, manifestanţii stau în faţa primăriei şi scandează: "Strada e a noastră", "Noi de-aicea nu plecăm, zi şi noapte protestăm", "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu", "Roşia, Roşia, vine revoluţia".


UPDATE ORA 19.55

Mai multe incidente au avut loc în această seară în faţa FSEGA. Unul dintre protestatari a încălcat limita impusă de jandarmi. Pentru calmarea spiritelor a fost nevoie ca aceştia să intervină cu spray lacrimogen. Printre protestatari se află şi Tudor Chirilă, solistul trupei Vama.

Comandantul Grupării de Jandarmi Mobile din Cluj-Napoca, Florinel Budişan, a declarat pentru Monitorul de Cluj că nu s-a intenţionat în niciun moment folosirea spray-ului lacrimogen, acesta declanşându-se datorită îmbulzirii.


“Jandarmii nu au folosit spray lacrimogen, regretăm acest incident, nu am avut niciodată intenţia să-l folosim, datorită aglomeraţiei şi îmbulzirii s-a declanşat singur fără a fi acţionat de către vreun jandarm”, a spus Budişan.

UPDATE ORA 19.15

Protestatarii se îndreaptă spre Iulius Mall. Ei au trecut de Bulevardul Titulescu.

UPDATE ORA 18.20

Protestatarii au plecat în marş spre cartierul Gheorgheni. Circulaţia în Piaţa Ştefan cel Mare este blocată. Peste 2000 de manifestanţi sunt prezenţi la protest. La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii au plecat în marş pe bulevardul Eroilor spre cartierul Gheorgheni, circulaţia pe bulevard fiind blocată.

UPDATE ORA 17.50

Manifestanţii cer vot nominal pe tema exploatării de la Roşia Montană. “Cerem ca fiecare parlamentar să-şi asume votul pe acest proiect. O să fac tot posibilul să ştie toată lumea cine şi cum a votat pe acest proiect”, a spus Mihai Goţiu, unul dintre protestatari.

UPDATE ORA 17.35

Peste 400 de protestatari aruncă cu roşii într-un portret al ministrului Culturii, Daniel Barbu, numindu-l "ministrul sfârşitului culturii" şi "Barbarul".

Peste 2.000 de persoane protestează, duminică seară, în centrul oraşului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, iar câţiva protestatari au aruncat cu roşii într-o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au ancorat-o de un cadru din lemn.

Mai mulţi protestatari au adus o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au scris "Barbarul - Ministrul sfârşitului culturii" şi au aruncat în ea cu roşii, cerând demisia ministrului şi scandând "Hoţii, hoţii".

"Am aruncat cu roşii pentru că Daniel Barbu nu vrea să semneze includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, pentru că minte şi ascunde documente oficiale, pentru că ia cu copy-paste declaraţiile RMGC, pentru că încă mai este ministru. Daniel Barbu face lobby pentru RMGC. Îi cerem demisia", a spus Mihai Goţiu, unul dintre protestatari.

UPDATE ORA 17.19

Peste 200 de persoane protestează, duminică, în centrul municipiului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Protestatarii s-au adunat de la ora 17.00 pe Bulevardul Eroilor având pancarte cu mesaje precum: "Avem cu toţii o rană, Roşia Montană", "Vrem natură, nu cianură", "Roşia Montană ne priveşte, nu sta în casă", "Avize legale de la ministere penale", "Pământul suportă nevoia omului, nu lăcomia lui". Oamenii au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Antonescu Crin, cianurisul cel mai fin", "Demisia", "Jos Guvernul", "Ponta, nu uita, va veni şi vremea ta".

Protest anunţat pe Facebook

„Având în vedere că în Piața Unirii se întâmplă un festival și probele de sunet încep de la ora 14 și țin până la ora 19, propunem să ne întâlnim pe B-dul Eroilor, la Lupoaică, începând cu ora 17.00. O echipă va rămâne în Piața Unirii, pentru a redirecționa oamenii care vin la protest și care nu văd acest mesaj. Până la ora 18.30 vom vorbi despre motivele care ne aduc în strada și vom face ROȘINAREA* lui Daniel Barbu, zis Barbarul, Ministrul Sfârșitului Culturii. Apoi vom pleca în marș pe ruta Eroilor-Teatru Național - Piața Cipariu - B-dul Titulescu (Pata) - Iulius Mall - sens giratoriu Măraști - B-dul 21 Decembrie - Prefectură. La Prefectură vom face o a doua ROȘINARE, pentru că Daniel Barbu merită cât mai multe roșii în figură pentru declarațiile sale mincinoase!”, transmit protestatarii pe Facebook.

Protestatarii cer respingerea de către Parlament, prin vot, a proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demisia demnitarilor care au iniţiat proiectul de act normativ.

La 25 septembrie, cu prilejul vizitei în Alba a Comisiei speciale parlamentare Roşia Montană, în localitate şi la Câmpeni au avut loc proteste la care au participat atât susţinători ai proiectului, cât şi opozanţi ai acestuia. Protestele au fost marcate şi de incidente: deputatul Remus Cernea, cunoscut opozant al proiectului minier, a fost împins şi huiduit, iar membrii comisiei au fost împiedicaţi, aproximativ un sfert de oră, să iasă dintr-un restaurant.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

abonare newsletter