Actualitate
Şomerii Mechel Câmpia Turzii trec de la fabricarea sârmei la producerea de şoşoni de schi
Peste 300 de disponibilizaţi ai Combinatului Mechel Câmpia Turzii au participat la o selecţie organizată de Agenţia de Muncă pentru a fi angajaţi la primul combinat social din România, în care vor produce şoşoni de schi pentru compania Salomon, după ce zeci de ani au lucrat la fabricarea sârmei.
Noile uniforme ale șomerilor Mechel Câmpia TurziiExamen psihologic cu teste scrise sau la aparate pentru dexteritate manuală
Foştii angajaţi ai Combinatului Mechel Câmpia Turzii, disponibilizaţi în 2012, s-au prezentat în mai multe serii la recrutarea şi selecţia organizată de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj pentru 180 de locuri de muncă la primul combinat social din România, finanţat din fonduri europene.
Femei şi bărbaţi, îmbrăcaţi la patru ace, majoritatea trecuţi de prima tinereţe, unii aflaţi în pragul pensiei, se aşează cuminţi în sală.
Înarmaţi cu pixuri, se pregătesc de testele psihologice scrise şi au emoţii, pentru că un rezultat favorabil înseamnă că vor scăpa de stresul şomajului. Marea provocare este că trebuie să se recalifice, după peste 30 de ani de muncă într-o meserie complet nouă şi să treacă de la fabricarea sârmei la producerea de şoşoni de schi pentru compania Salomon.
Oamenii susţin examenul psihologic pentru orientare şi selecţie profesională cu un psiholog din Bucureşti, Luca Ioan Nelino.
"Este absolut necesar acest examen. Avem etapa creion - hârtie, cu completarea unor teste pentru abilităţi, atitudine faţă de muncă, apoi urmează etapa de testare pe aparate. În baza rezultatelor testelor de la aparate putem trage concluzia dacă persoanele sunt apte pentru lucrul la înălţime, dacă au dependenţă de drog sau alcool sau sunt semne de hiperemotivitate. Un alt aparat este pentru dexteritate manuală, care oferă posibilitatea de a testa îndemânarea, răbdarea, precizia", a spus Nelino.
Testarea cea mai rapidă are loc cu ajutorul unui aparat care în zece secunde poate arăta dacă o persoană este dependentă de alcool. "Acest aparat înregistrează cu ajutorul unui senzor tremorul aparent imperceptibil al mâinii, metodă prin care se pot depista alcoolicii şi care nu poate fi păcălit", explică psihologul.
Zeci de ani vechime la Mechel şi teamă de viitor
Nicolae are 53 de ani şi a lucrat la trefilare sârmă. Nu mai primeşte şomaj de o lună. Este puţin speriat de viitor, pentru că nu este convins că îl va mai angaja cineva la vârsta sa.
"Am o vârstă, nu ştiu să fac altceva, am lucrat toată viaţa la combinat, doar cu oţel şi sârmă. Avem acum o şansă cu întreprinderea asta socială, dar nu ştiu cine va fi angajat. Mi-e puţin frică, nu ştiu dacă mă voi putea descurca să lucrez altceva şi mai ales în alt domeniu care e total diferit de ce am făcut până acum", spune bărbatul, care recunoaşte că a avut mici probleme la testarea scrisă, dar la îndemânare s-a descurcat.
O femeie de 50 de ani, Georgeta, a lucrat ca magazioneră la Combinatul Mechel Câmpia Turzii şi e bucuroasă că s-a descurcat bine la testare.
"Sper să fie bine, să mă selecteze. Nu prea ştiu ce posturi sunt disponibile, dar vom vedea. Poate vor avea nevoie şi aici de o magazioneră, dacă nu, altceva", spune ea.
Teodor a lucrat peste 30 de ani în combinat, este lăcătuş mecanic, şi are categoria a VII-a, cea mai mare. Mai are doi ani până la pensie şi se poate lăuda că ştie să repare cu ochii închişi diverse utilaje care nu mai au secrete pentru el. I-a expirat şomajul, iar acum aşteaptă cu inima strânsă decizia angajatorilor de la întreprinderea socială.
"A fost grea aşteptarea asta, după un an de şomaj, încă nu s-a mişcat nimic. Sper să mă descurc, va fi ceva nou, învăţăm din mers. Am 56 de ani, mai am doi ani până la pensie, sunt alţii mai tineri, care au un viitor în faţă şi nu ştiu dacă voi fi selectat. Cine nu va intra printre cei 180, ce va face, cum se va descurca?”", se întreabă Teodor.
Şi Virgil, care a lucrat 37 de ani la Mechel, speră să fie selectat. A fost termist tratamentist la sârmă, iar acum va trebui să o ia de la zero, în altă meserie. Deşi a împlinit 51 de ani, este dispus să înveţe ceva nou, mai ales că luna trecută i-a expirat şomajul.
"Orice se poate, trebuie să mă descurc, ne învăţăm cu toate. Sper să prind un loc printre cei 180. Am lucrat în condiţii grele, de toxicitate, iar la întreprinderea socială sper să fie alte condiţii de muncă. Testarea cred că a mers bine, să vedem ce va fi", spune bărbatul.
"Sârmarii" vor face reconversie profesională
Coordonatorul proiectului, Diana Uifălean, spune că niciunul dintre foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii nu are competenţe pentru viitoarele locuri de muncă de la întreprinderea socială.
"Sunt sudori, oţelari, laminorişti, trefilatori, nu au nicio legătură cu posturile care se cer acum, niciunul nu are competenţe. Vor trebui să se recalifice, vom face reconversie profesională cu ei. Au fost evaluaţi în perioada anterioară, s-a făcut profilul personal al fiecăruia, s-a făcut consiliere profesională pentru posturile viitoare din întreprinderea socială. La selecţie s-a desfăşurat un interviu, testări psihologice, testare de aptitudini la mai multe aparate. Au fost testate aproape 300 de persoane pe 12 de tipuri de posturi - reglor maşini unelte, electrician întreţinere, operator, persoane la logistică, întreţinere, ingineri, personal administrativ", a explicat Uifălean.
El a subliniat că după etapa de selecţie persoanele care vor corespunde din punctul de vedere al angajatorului vor merge într-un stagiu de pregătire la Oradea, începând cu 25 noiembrie, pentru a învăţa timp de mai multe săptămâni cum se fabrică şoşonii de schi.
AJOFM Cluj a început, joi, recrutările pentru prima întreprindere socială din România, unde vor lucra şomeri de la Combinatul Mechel Câmpia Turzii şi unde se vor produce şoşoni pentru clăparii de schi, printr-o finanţare de la Comisia Europeană de 6,4 milioane de euro.
Proiectul întreprinderii sociale se va derula pe o perioadă de patru ani, iar la finalul acestora angajaţii vor decide dacă vor continua colaborarea, iar dacă vor accepta vor deveni proprietari ai întreprinderii sociale.
Angajaţii combinatului social vor lucra pentru două firme din România, SC CHIM SPORT şi Plastor, care au contracte cu compania Salomon, specializată în producţia de echipamente destinate sporturilor de iarnă şi care a făcut parte din grupul Adidas până în 2005, fiind apoi vândută unei companii finlandeze.