Actualitate
CERERE ŞOCANTĂ. Un poliţist din Cluj vrea să fie EUTANASIAT de Ziua Națională a României
Sever Legian, agent al Poliției Transporturi Cluj, care a fost tăiat la o mână cu un cuțit de către sirianul Khairat Chikhess în 2009 și care a protestat în repetate rânduri în fața Tribunalului și a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, a cerut să fie eutanasiat tocmai de Ziua Națională a României.
Agentul Sever Legian i-a trimis un memoriu prim ministrului Victor Ponta prin care solicită să îi fie aprobată cererea de eutanasiere.
”Subsemnatul Legian Sever Vasile domiciliat în municipiul Cluj-Napoca, ..., angajat al Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, prin prezentul memoriu vă solicit să-mi aprobați ,,EUTANASIEREA’’ în data de 01.12.2013, de ziua națională a României în Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde să aibă posibilitatea să vadă toți clujenii unde ajunge un polițist care și-a făcut datoria punându-și viața în pericol pentru a salva viața unui om. Persoanele care vor vedea acel eveniment își vor da seama că trăiesc într-o țară în care nu mai ai voie nici măcar să-ți faci datoria la seviciu, deoarece ulterior poți fi pedepsit de șefi iar aceștia nu vor fi găsiți vinovați niciodată deoarece în țara noastră nu mai funcționează nicio instituție a statului. Timp de 4 - 5 ani nimeni nu mi-a făcut dreptate, nu s-a luat nicio măsură împotriva celor vinovați deși către Ministerul Afacerilor Interne am făcut mai multe memorii dar răspunsul a fost întotdeauna același nu este nimeni vinovat”, a scrie Legian în memoriu.
Acesta a mai cerut în memoriu anchetarea vinovaților de cele întâmplate în iulie 2009.
Legian a intrat, în luna februarie 2011, în greva foamei şi reclamă "abuzurile" la care ar fi fost supus de către conducerea Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, el susţinând că i s-a ridicat dreptul de port-armă şi de a patrula pe străzi fără a i se explica motivele.
"Mă confrunt cu mai multe nedreptăţi de peste un an, de când am intervenit la aplanarea unui conflict la care a participat un cetăţean sirian. Din persoană ultragiată de către acesta, am ajuns în situaţia în care măsurile se iau împotriva mea, dorindu-se să se arate că am nevoie de asistenţă psihologică şi a putea fi, astfel, dat afară din Poliţie. Mi s-a ridicat dreptul de port-armă şi de a patrula pe străzi fără să cunosc motivele şi am decis să intru în greva foamei pentru a protesta faţă de aceste abuzuri ale conducerii Poliţiei Cluj-Napoca", a spus Legian.
Potrivit acestuia, în iulie 2009, în timp ce executa serviciul de siguranţă publică şi patrulare pe raza Secţiei de Poliţie nr. 1 Cluj-Napoca, a fost dirijat de către dispecerul de serviciu pentru aplanarea unui scandat izbucnit în cadrul unui proces de executare silită a bunurilor unei firme.
"Un cetăţean sirian, Khairat Chikhess, care nu îşi plătise ratele de leasing, era executat silit şi nu a vrut să se legitimeze. A vorbit la telefon cu şeful Secţiei de Poliţie nr. 1, comisar şef Liviu Crişan, care i-a spus să nu se legitimeze. Eu am primit ordin prin telefon de la şeful Secţiei nr. 1 să plec de la faţa locului şi am rămas în faţa porţii firmei. La un moment dat, cetăţeanul sirian a ieşit cu un cuţit şi s-a năpustit spre unul dintre cei care făceau executarea silită, iar eu am intervenit pentru a-l dezarma, dar am fost tăiat la încheietura mâinii", a precizat Legian.
Poliţistul a susţinut că la locul incidentului a sosit Liviu Crişan, care ar fi şters cuţitul de sânge şi l-ar fi aruncat în altă parte.
"Am depus plângere penală împotriva cetăţeanului sirian pentru ultraj şi împotriva şefului Secţiei de Poliţie nr. 1, Liviu Crişan, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi conflict de interese. Învăţat de cineva din cadrul Poliţiei, cetăţeanul sirian a depus împotriva mea o plângere penală pentru abuz în serviciu", a spus poliţistul clujean.
El a susţinut că a solicitat mutarea într-un alt post, toate demersurile sale fiind respinse de conducerea Poliţiei municipiului Cluj-Napoca.
"Am fost ameninţat de către şeful Secţiei 1 şi de cetăţeanul sirian care îmi spunea că ar trebui să îmi retrag plângerea deoarece el este finul şefului Poliţiei Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean. La sfârşitul anului 2009, am fost înştiinţat că din ordinul acestuia nu mai am dreptul să port armamentul din dotare, fără să mi se comunice motivele pentru care s-au luat aceste măsuri", a afirmat Sever Legian.
El a menţionat că a fost obligat să intre într-un program de asistenţă psihologică pe o perioadă de şase luni, care s-a prelungit la un an şi şase luni, dar şi să se interneze la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Militar Cluj.
Legian a susţinut că a primit de la medici o scrisoare medicală care atestă dreptul de a-şi desfăşura activitatea şi de a purta armamentul din dotare, drept confirmat de către o comisie a Ministerului de Interne la începutul lunii februarie 2011.
"Sunt nemulţumit că mi s-a luat printr-un abuz dreptul de a purta armă şi de a-mi face datoria şi nu ştiu nici acum care au fost motivele. Vreau să primesc explicaţii şi de aceea am recurs la greva foamei. De marţi mă întorc la serviciu, chiar dacă sunt în greva foamei şi voi vedea cât rezist", a menţionat Sever Legian.
El este în Poliţie din anul 1992 şi susţine că nu a avut nicio abatere, nefiind sancţionat nici măcar cu o mustrare.