Actualitate

Lipsurile materiale “distrug” creierul. Cum poţi scăpa de sărăcie

Echilibrul emoţional este soluţia potrivită pentru a scăpa de sărăcie, iar acest echilibru poate fi găsit prin stabilirea valorilor care trebuie urmate în viaţă: loc de muncă, şcoală etc.

Un studiu publicat în această toamnă în revista Science sugerează faptul că sărăcia afectează funcţionarea creierului, iar oamenii care sunt preocupaţi de problemele financiare au o scădere a funcţiei cerebrale similară cu pierderea a 13 puncte de IQ.

Sărăcia îi determină pe oameni să fie copleşiţi de sarcini precum plata facturilor sau asigurarea banilor necesari pentru hrană şi nu se mai pot concentra în luarea unor decizii care ar “rupe” filmul sărăciei: găsirea unui loc de muncă sau urmarea unei şcoli. Practic, epuizarea intelectuală nu face altceva decât să perpetueze starea de sărăcie.


Autorul studiului a concluzionat că persoanele sărace iau decizii proaste. “Noi susţinem că a fi sărac afectează funcţionarea cognitivă, ceea ce subminează capacitatea persoanelor de a lua decizii bune, lucru ce cauzează mai multă sărăcie”, explică Jiaying Zhao, autorul studiului.

Stabilirea clară a valorilor duce la fericire

Specialiştii clujeni sunt de părere că poate fi depăşită starea psihică determinată de sărăcie prin găsirea unui echilibru emoţional.


“Este nevoie de găsirea unei stabilităţi emoţionale, iar acest lucru se poate face prin clarificarea valorilor în viaţă, ceea ce va duce în final la o stare de fericire”, precizează prof. univ. dr. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj.

Potrivit psihologilor, trebuie întocmit un plan clar care va fi urmat cu sfinţenie şi care, în cele din urmă, va duce la obţinerea scopului dorit: un loc de muncă, un loc de muncă mai bine plătit, urmarea unei facultăţi, etc.


Trebuie realizat bilanţul lucrurilor care contează

Psihologii clujeni consideră că e nevoie de un echilibru emoţional deoarece în momentul în care există acel echilibru, organizarea noastră este mai bună şi suntem capabili să luăm decizii mai bune decât atunci când ne lăsăm copleşiţi de anumite probleme. De asemenea, persoanele care au o situaţie materială precară trebuie să facă un bilanţ şi să identifice acel lucru care contează cel mai mult în viaţa lor.

“Ar trebui realizat un bilanţ al lucrurilor care contează. De exemplu, dacă au un loc de muncă prost plătit, trebuie să conştientizeze că măcar au o familie care le transmite iubire şi căldură. Dacă au un loc de muncă prost plătit trebuie să se gândească asupra faptului că mai există şi alte persoane aflat în aceeaşi situaţie, în contextul actual al crizei economice care nu se mai încheie şi atunci nu vor mai avea o scădere a stimei faţă de propria persoană”, explică psihologul Gabriela Ciot.


Psihologii consideră că nu trebuie să ne lăsăm prinşi într-un cerc vicios: dacă omul rămâne fără loc de muncă, automat îi scade nivelul de trai pentru că nu mai are bani, ceea ce duce la focusarea asupra problemelor cotidiene şi incapacitatea de a mai gândi planurile mari, de viitor care să ne scape de sărăcie. Prin stabilirea valorilor clare în viaţă se va găsi acel echilibru emoţional care va duce la o situaţie mult mai bună.

abonare newsletter