Actualitate
Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, AUDIAT de procurori
Prefectul judeţului Cluj Gheorgeh Vuşcan a fost audiat, miercuri, de procurorii de la Parchetul Militar Cluj, ca martor, în ancheta privind accidentul aviatic care a avut loc în data de 20 ianuarie în Munţii Apuseni.
Prefectul a petrecut o oră şi jumătate la Parchetul Militar timp în care a completat o declaraţie de aproximativ zece pagini despre acţiunile şi deciziile pe care le-a luat în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, precum şi în zilele următoare.
“Era şi normal să se întâmple această audiere după ce această cercetare a pornit de sus în jos. Ei acum au ajuns la nivelul judeţelor. Toţi cei care au responsabilităţi în Comitetul pentru situaţii de urgenţă probabil că sunt chemaţi. Nu mi-au cerut nimic altceva decât să prezint cronologic modul în care ne-am implicat ca instituţie. Începând cu momentul în care am fost anunţat de chestorul Tudor Grindean, la 16.20 şi paşii următori, pe care i-am făcut evident”, a declarat miercuri prefectul.
Primul lucru pe care acesta l-a cerut a fost mobilizarea poliţiştilor din Beliş şi Mărişel, la acel moment neştiindu-se locul exact în care s-a prăbuşit avionul.
Ulterior, prefectul a dispus comandă la faţa locului a SMURD, a discutat cu şeful Direcţiei Sivice să mobilizeze pădurarii şi ce alţi lucrători mai poate, a cerut primăriilor din zonă să se mobilizeze pentru această situaţie de urgenţă. De asemenea, prefectul a declarat procurorilor că a cerut ca şi efectivele de jandarmi să se implice în căutări, dar şi cu conducerea aeroportului să fie pregătită pentru eventualitatea unui transport medical.
“Am vorbit şi cu off-road-ul pentru că primisem o informaţie că şi ei sunt dispuşi să participe la căutări şi au venit acolo de urgenţă. Am vorbit la UPU să ne asigurăm că totul e pregătit, deci lucrurile pe care le-am luat în celula de criză şi după care m-am deplasat şi eu acolo în jurul orei 18.40 şi până la momentul în care am ajuns să gestionez îmbarcarea ultimelor trei răniţi, pentru care am discutat la acel moment şi cu medicul Ziana Motora care era acolo”, a mai spus prefectul.
Gheorghe Vuşcan a declarat că procurorii nu i-au adresat nicio întrebare în mod special şi nici nu i s-a comunicat dacă va mai fi rechemat la Parchetul Militar Cluj.
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, în 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.
În avion se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.