Actualitate

Crimeea a votat PENTRU alipirea cu Rusia

Locuitorii din Crimeea au ales duminică, cu 95% din voturile exprimate, alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne.

Scrutinul a relevat atât o ruptură profundă între ruşi şi occidentali, cât şi apetitul separatiştilor din estul Ucrainei, relatează AFP. Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anunţat duminică seara premierul separatist Serghei Aksionov pe contul său de Twitter.

95% au votat pentru

Peste 95% dintre votanţi au aprobat alipirea peninsulei separatiste ucrainene Crimeea la Rusia, potrivit primelor rezultate preliminare oficiale, relatează AFP.


"95,5% au votat pentru alipirea Crimeei la Rusia", a anunţat preşedintele Comisiei electorale locale, Mihailo Malîşev.

Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anunţat duminică seara premierul separatist Serghei Aksionov pe contul său de Twitter, relatează AFP.


"Parlamentul Crimeei se va reuni luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o candidatură oficială la integrarea cu Federaţia Rusă", a anunţat Aksionov.

O delegaţie oficială a Parlamentului se va duce în aceeaşi zi în Rusia, a adăugat el, fără să ofere mai multe detalii despre vizită.


"Vrem să mergem înainte cât mai repede posibil, dar cu respectarea tuturor procedurilor legale", a mai anunţat premierul prorus.

Decizie "istorică"

Premierul separatist al Crimeei salută o decizie "istorică", duminică, în urma referendumului privind alipirea la Rusia, transmite AFP.


"Mulţumesc tuturor celor care au participat la referendum şi au optat. Astăzi (duminică) am luat o decizie foarte importantă care va intra în istorie", a declarat Aksionov într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

România nu recunoaşte referendumul

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România "consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia", potrivit unui comunicat remis duminică seară de Administraţia Prezidenţială.


"România consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia în condiţiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaraţiei de independenţă a acesteia", spune şeful statului, citat în comunicat.

Totodată, declară Băsescu, un scrutin organizat sub ameninţarea ocupaţiei militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut şi legitimat de comunitatea internaţională. "Rezultatul previzibil şi lipsit de fundament legal al actualului referendum îl reprezintă «anexarea» Crimeei", susţine preşedintele României.

"Solicităm Federaţiei Ruse să acţioneze în relaţia cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu principiile de drept internaţional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta. Susţinem independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sprijinim reglementarea crizei pe cale diplomatică", mai spune Traian Băsescu.

Uniunea Europeană a condamnat în mod oficial, duminică, referendumul din Crimeea, catalogându-l drept "ilegal şi ilegitim", şi a anunţat că va adopta sancţiuni luni, potrivit AFP.

La rândul său, Washingtonul "respinge" referendumul care a avut loc duminică în Crimeea, a anunţat Casa Albă.

abonare newsletter