Actualitate

Pericol de dezastru ecologic în Ungaria

Peste şase milioane de tone de deşeuri toxice provenite de la firma Tata Industries ar putea ajunge în Dunăre.

Firma Tata Industries este acuzată că depozitează în condiţii improprii ale acestora. Potrivit activiştilor ecologişti, rezidurile au poluat solul şi ameninţă să provoace un dezastru ecologic şi mai mare dacă ajung în Dunăre, informează Digi24.ro.

Peste şase milioane de tone de reziduri toxice sunt depozitate într-o localitate din nordul Ungariei, pe malul Dunării, chiar la graniţa cu Slovacia. Locul a devenit periculos pentru că rezidurile s-au infiltrat în sol iar acum regiunea este acoperită de un nămol roşiatic, care poate ajunge în Dunăre. Ecologiştii susţin că firma care deţine terenul nu respectă normele de mediu.


„Problema cu rezervoarele nu este doar nămolul roşu care este aici, ci şi compania care experimentează reciclarea deşeurilor toxice”, spune Gyorgy Droppa, reprezentantul unei organizaţii ecologiste.

Firma acuzată a obţinut certificat de funcţionare din partea guvernului de la Budapesta. Reprezentantul companiei se apără şi susţine că sunt respectate normele ecologice.


„Rezidurile care sunt aduse aici pot produce sol artificial care conţine toate mineralele necesare vieţii şi diferiţi nutrienţi pentru plante”, spune Bela Farkas, director de mediu al Tata Industries.

În apărarea lor, oficialii firmei susţin că majoritatea rezervoarelor în care sunt produsele toxice sunt îngropate şi acoperite de un strat de pământ peste care au fost plantaţi arbuşti.


Acest lucru nu îi mulţumeşte însă pe reprezentanţii organizaţiei ecologiste Greenpeace.

„Nu credem că ei reciclează, în realitate. De aici şi plângerea noastră, pentru că ei nu reciclează deşeurile, ci le combină cu alte produse toxice, fapt care este ilegal potrivit legislaţiei Uniunii Europene”, spune Gergely Simon, expert al Greenpeace.


Oficialii de la Bruxelles au fost sesizaţi, dar nu au luat încă o decizie în acest caz, pentru a stabili dacă Ungaria respectă sau nu legislaţia de mediu în privinţa depozitării deşeurilor toxice. 

În urmă cu patru ani, în aceeaşi zonă şi-au pierdut viaţa 10 oameni după ce un rezervor de deşeuri toxice s-a reversat şi a poluat întreaga zonă.

abonare newsletter