Actualitate

Atenţie, proprietari de câini! Chemarea animalului pe un ton ridicat va fi interzisă şi sancţionată

Dacă ai câine trebuie să ştii că Primăria Cluj-Napoca a pregătit un regulament nou pentru circulaţia şi plimbarea patrupedelor în oraş. Amenzile merg până la 600 lei. Documentul se află în dezbatere publică, începând de luni, 26 mai.

Proprietarii de câini din Cluj-Napoca trebuie să se supună, în curând, unui nou regulament privind plimbarea şi circulaţia câinilor în oraş. Pe scurt, câinii nu au voie să fie lăsaţi liberi în niciun loc din municipiu, cu excepţia pădurilor Făget, Hoia, Lombului şi spaţiilor îngrădite pentru plimbarea patrupedelor. Noul regulament, dacă va fi aplicat în forma actuală, va stârni nemulţumirea proprietarilor de câini din cauză că locurile special amenajate pentru plimbarea animalelor lipsesc cu desăvârşire. O monitorizare a acestor spaţii a fost realizată recent de consilierul local PNL, Ioan Bîldea care arată că din 28 de astfel de locuri, unul singur este amenajat corespunzător. Acesta este situat în cartierul Gheorgheni, la capătul liniei de troleibuz.

În străinătate, locurile pentru plimbarea câinilor arată cu totul altfel decât în Cluj. De exemplu, în Budapesta, sunt îngrădite, au suprafaţa de 1-2 hectare, sunt împărţite în două sectoare: câini de talie mare şi câini de talie mică, sunt dotate cu bănci, coşuri de gunoi, automate pentru pungi şi cişmele.


Musai botniţă şi lesă. Doar cei mici scapă de unul dintre accesorii

Regulamentul, aflat în dezbatere publică până în 6 iunie, arată că toţi câinii vor fi plimbaţi cu botniţă şi lesă pe domeniul public, cu excepţia celor mici care vor fi purtaţi doar cu lesă. Regula “lesă şi botniţă“ se aplică şi câinilor agresivi.

Câinii scapă de lesă, dar nu şi de botniţă, în pădurile Făget, Hoia şi Lombului.


Românii care au călătorit sau locuiesc în străinătate, spun că în ţările din vestul Europei câinii nu poartă botniţă pe stradă. “Am fost în Viena şi am văzut pe cineva care a intrat cu câinele, în lesă, într-un mall. Stăpâna se plimba cu câinele printr-un magazin de haine. Pe stradă, într-adevăr câinii erau ţinuţi în lesă, dar cu botniţă nu am văzut niciunul”, afirmă Dana. O altă clujeancă, stabilită într-un oraş din Anglia spune că în parcuri câinii se plimbă liberi, fără lesă sau botniţă, doar cei care sunt periculoşi au acest accesoriu. “De multe ori văd câinii liberi pe stradă. În oraşul nostru e plin de Labradori care sunt folosiţi şi ca ghid pentru nevăzători. Doar pe aceştia i-am văzut în lesă”, spune Felicia.

Nu au de gând să respecte regulamentul nou

Proprietarii de câini spun că vor respecta regulamentul atunci când Primăria va oferi suficiente locuri amenajate corespunzător. “De ce trebuie să mă oblige Primăria să nu îmi las câinele liber într-un loc mai ferit din parc, de exemplu, atâta timp cât nu am unde să îl plimb? Aşa zisele spaţii speciale pentru căţei sunt bătaie de joc. Nu sunt îngrădite şi multe sunt direct la stradă. Cât despre botniţă, nu am cuvinte. Dacă legea spune că doar câinii agresivi şi din rasele periculoase trebuie să poarte botniţă, de ce Primăria Cluj-Napoca este mai presus de lege şi impune botniţa pentru toţi câinii?”, este de părere Cristian, proprietarul unui câine de talie medie.


În regulament mai scrie că stăpânul trebuie să aibă asupra sa actele câinelui şi materialele necesare pentru adunarea dejecţiilor.

Ce spun cei care nu au câine

Clujenii care nu au câine sunt de părere că este totuşi prea mult ca toţi câinii să fie obligaţi să poarte botniţă. “Nu am câine sau alt animal de companie, dar nu mi se pare normal ca botniţa să fie obligatorie pentru toţi câinii. Stăpânul probabil ştie dacă animalul lui e agresiv şi îi va pune botniţă de bună voie. Cred că trebuie regândită această iniţiativă, mai ales că nici în străinătate pe unde am fost nu am văzut botniţă decât la câinii din rasele periculoase”, este de părere Andreea, o tânără din Cluj-Napoca.


Accesul în autobuz, interzis în continuare

Proprietarilor de patrupede le este prezentată o listă a tuturor locurilor unde nu au voie cu animalul: toate spaţiile verzi cu excepţia celor destinate plimbării câinilor, în perimetrul şcolilor, unităţilor de alimentaţie publică, unităţilor sanitare, ştranduri, terase, pieţe şi terenuri de sport, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii, în orice altă locaţie, zonă sau perimetru aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Cluj-Napoca semnalizat prin indicatoare/panouri care interzic accesul câinilor.

În alte oraşe din ţară, cum este de exemplu, Bucureşti, accesul cu câini este permis în mijloacele de transport în comun, cu condiţia ca cei de talie mică să fie ţinuţi în braţe sau cutii de transport, iar cei mari să poarte lesă şi botniţă.


Stăpânul nu trebuie să îşi strige câinele prea tare

Documentul aflat în dezbatere publică spune că proprietarii câinilor nu are voie să îşi cheme câinele în mod repetat, cu voce tare ca să nu îi deranjeze pe ceilalţi cetăţeni. De asemenea, atunci când activitatea câinelui devine un deranj pentru ceilalţi oameni, stăpânul trebuie să pună punct acelei activităţi.

Proprietarul trebuie să intervină în situaţia în care câinele are un comportament periculos pentru oameni chiar dacă acest comportament a fost cauzat de acţiunile nepotrivite ale oamenilor.

În plus, este specificat clar că nimeni nu are voie să abandoneze puii şi câinii pe domeniul public şi privat al oraşului.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor din regulament variază între 200 şi 600 lei.

Promisiuni noi de la Primărie

În document, reprezentanţii Primăriei vin cu promisiunea că vor identifica locuri pe care să le amenajeze special pentru plimbarea câinilor. Acest lucru nu este însă o noutate, ani la rând toţi primarii care s-au perindat la conducerea oraşului au venit cu astfel de idei care nu s-au concretizat niciodată. “Direcţia tehnică din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca va face demersurile necesare pentru identificarea şi amenajarea spaţiilor destinate exclusiv plimbării câinilor. Locaţiile respective vor fi complet împrejmuite cu gard astfel încât să nu permită ieşirea câinilor în afara perimetrului destinat lor, iar poarta de intrare va fi prevăzută cu dispozitiv de închidere. Suprafaţa spaţiilor va fi acoperită cu iarbă, pietriş mărunt rotunjit sau alte materiale care să nu provoace rănirea câinilor şi vor fi semnalizate prin panouri”, scrie în regulament. Câinii agresivi şi periculoşi au acces interzis în spaţiile respective

abonare newsletter