Actualitate

Primăria Cluj-Napoca, obligată să plătească despăgubiri după ce un copac s-a prăbuşit peste o maşină

În 2009 în Piaţa Fraternităţii din Cluj-Napoca un autoturism Dacia Logan a suferit serioase avarii după ce un copac s-a prăbuşit peste el. De atunci, proprietarul maşinii s-au războit în instanţă cu primăria şi cu reprezentanţii firmei care aveau în atribuţii toaletarea arborilor şi amenajarea spaţiilor verzi. După 5 ani, judecătorii au decis că Primăria Cluj-Napoca este bună de plată fiind obligată să plătească despăgubiri proprietarului autoturismului.

La data de 14 iunie 2009, în jurul orei 13.00 un copac din Piaţa Fraternităţii a căzut pe un autoturism marca Dacia Logan proprietatea unei firme. Maşina, condusă de către un angajat, a fost parcată lângă intrarea în parc.

Reclamanta, SC Dal Construct SRL, a arătat în instanţă că autoturismul proprietate personală parcat în Cluj-Napoca, Piaţa Fraternităţii, vizavi de parcul amenajat ca loc de joacă a copiilor a fost grav avariat ca urmare a prăbuşirii unui copac aflat pe domeniul public peste autoturism. Potrivit reprezentanţilor firmei, costul total al reparaţiilor pentru aducerea autoturismului la starea iniţială a fost de 11.740,37 lei.


“Instanţa a reţinut că la data producerii incidentului copacul care s-a răsturnat peste autoturism era verde, iar vremea era favorabilă, nu bătea vântul. În aceste condiţii instanţa reţine că fapta s-a produs sub incidenţa cazului fortuit, constând în declinul fiziologic al copacului, împrejurare relativ imprevizibilă datorită aspectului de copac verde, dar care nu este de natură a înlătura răspunderea civilă delictuală a Primăriei Cluj-Napoca”, au arătat magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca.

În primă instanţă reprezentanţii firmei Dal Construct au pierdut procesul, dar au câştigat în recurs.


Cum a încercat Primăria să scape basma curată

În primă instanţă, Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Local au depus la dosarul cauzei o întâmpinare prin care au invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive şi au solicitat respingerea ca neîntemeiată a cererii.

În motivare, se arată că "în ceea ce priveşte municipiul Cluj-Napoca acesta nu are stabilite în sarcina sa atribuţii privind protecţia, refacerea parcurilor şi toaletarea arborilor, toaletare pomi, amenajare spaţii verzi, iar în ceea ce priveşte Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca acesta a încheiat cu SC Rasimo Impex SRL (în prezent SC Astro Green Energy SRL) un contract prin care serviciul public de amenajare şi întreţinere a zonelor verzi şi de agrement a zonelor verzi aferente platformelor de joacă pentru copii, a luciurilor de apă, cimitirelor şi tratamente fitosanitare a fost concesionat către aceasta pentru o perioadă de 5 ani".


Magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca au reţinut în legătură cu programul lunar aprobat de Primăria Cluj-Napoca cu firma SC Rasimo Impex SRL că acesta nu cuprinde lucrări de doborâre a arborilor uscaţi de pe zonele verzi, curăţarea zonei şi transportul materialului rezultat, respectiv de toaletare a arborilor la înălţimi în zona Parcului Fraternităţii unde s-a produs incidentul.

Judecătorii au precizat că în ciuda contractului încheiat între cele două entităţi, Primăria Cluj-Napoca „a păstrat în mod independent puterea, folosinţa, controlul şi supravegherea asupra zonei verzi din Piaţa Fraternităţii, iar paza materială exercitată periodic de către SC Rasimo Impex SRL nu este de natură a înlătura calitatea procesuală pasivă a acesteia. Primăria Cluj-Napoca deţinea paza juridică asupra spaţiului verde din Piaţa Fraternităţii”.


A parcat în zona indicatorului „staţionare interzisă”

Reprezentanţii Primăriei şi ai firmei Rasimo Impex au încercat să dea vina pe şoferul maşinii care a parcat neregulamentar în zona de acţiune a indicatorului “staţionare interzisă” pe trotuarul de lângă parcul din Piaţa Fraternităţii, însă judecătorii nu le-au dat dreptate.

“Indiferent dacă autovehiculul era parcat sau nu regulamentar acesta nu a provocat prăbuşirea copacului, vinovăţia conducătorului auto de a parca maşina în aproprierea copacului nu exclude vinovăţia Primăriei Cluj-Napoca pentru neluarea măsurilor de întreţinere a copacului. Conducătorul auto nu a parcat autovehiculul într-o zonă în care era atenţionat asupra existenţei pericolului căderii copacului. Producerea prejudiciului cauzat prin prăbuşirea copacului a avut loc fără nicio legătură cu parcarea autovehiculului în zona incidentală a indicatorului rutier. Parcarea în raza de acţiune a indicatorului rutier nu influenţează prăbuşirea copacului”, au arătat magistraţii Tribunalului Cluj la judecarea recursului.


Câţi bani are de plătit Primăria Cluj-Napoca

11.740,37 lei despăgubiri

785,94 lei rata inflaţiei

1.101,74 lei dobânda legală

1.232,12 lei taxa judiciară de timbru

Consilierii locali vor discuta joi în şedinţă proiectul de hotărâre ce priveşte plata acestor despăgubiri.

Primăria plăteşte despăgubiri şi după gropile din oraş

În 2014, Primăria Cluj-Napoca a platit 12.400 de lei despăgubiri şi cheltuieli de judecată după ce a mai pierdut un proces cu firma de asigurări Omniasig. Compania s-a îndreptat împotriva Primăriei după ce a plătit reparaţiile pentru roata ruptă în gropile din asfalt a unui BMW. În 2013, municipalitatea a achitat 21.000 de lei despăgubiri şi mai sunt pe rol încă 30 de astfel de procese.

 

abonare newsletter