Actualitate
Autorităţile nu găsesc soluţii. Clujul pierde la capitolul imagine, în detrimentul aeroporturilor din Mureş şi Budapesta
După ce ieri angajaţii aeroportului au ieşit în stradă să protesteze, astăzi s-a încercat găsirea unor soluţii în prezenţa ministrului delegat pentru Dialog Social Aurelia Cristea. Cum nu s-a găsit nicio rezolvare, problema va fi dezbătută şi în zilele următoare. Până una alta, nimeni nu a măsurat la cât se întinde prejudiciul de imagine adus aeroportului clujean. Cine are de câştigat? “Aeroportul din Târgu Mureş şi cel din Budapesta”, avertizează specialiştii.
Comisia de dialog social s-a reunit vineri dimineaţa la Prefectura Cluj pentru a dezbate problemele existente la nivelul Aeroportului Internaţional Cluj. La întrunire au stat la aceeaşi masă ministrul delegat pentru Dialog Social Aurelia Cristea, prefectul de Cluj Gheorghe Vuşcan, directorul Aeroportului Internaţional Cluj David Ciceo, vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Aeroportuare din România Gabriel Ene şi reprezentanţi ai sindicatului aeroportului unde au discutat despre situaţia angajaţilor aeroportului clujean şi s-a încercat găsirea unor soluţii.
"Aeroportul Cluj-Napoca, pe lângă faptul că este un obiectiv destul de important pentru noi, pentru regiune, este un obiectiv național. Toate investițiile care s-au făcut acolo au fost din contribuţiile locuitorilor judeţului Cluj. Mai mult decât atât, el este inclus într-un circuit care ține de potențialul de dezvoltare al României. Am avut şi am o apreciere deosebită pentru managerul David Ciceo pentru modul în care a gestionat aeroportul. Cei care sunt însă vinovaţi pentru această situaţie să plătească" a ținut să menționeze Aurelia Cristea.
Aceasta a mai precizat că nu și-a dorit să se ajungă la protestel de stradă. "Eu mi-aș fi dorit ca această discuție să aibă loc înainte de a se semnala protestele de stradă pentru că nu este vorba despre un conflict colectiv de muncă, ci despre o îngrijorare și un protest" a mai precizat aceasta.
Directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj David Ciceo susține că există posibilitatea de blocare a conturilor și că vor interveni urmări negative dacă acel credit de 50 de milioane de lei nu va fi contractat pentru plata lucrărilor la noua pistă.
"Există posibilitatea reală de blocare a conturilor cu efecte negative asupra aeroportului. În cazul în care Consiliul Județean Cluj nu va continua acest demers se decredibilizează Consiliul Județean, Aeroportul și toate instituțiile subordonate Guvernului. Se aduc prejudicii pentru județul Cluj mult mai mari decât blocarea conturilor pentru că Consiliul Județean Cluj prin hotărârile pe care le dădea avea o credibilitate foarte mare. Acest angajament Consiliul Judeţean Cluj nu poate să nu-l ducă în continuare pe baza faptului că există anumite suspiciuni sau investigaţii. Conducerea a avut întâlniri cu firma Napoca şi Garanti Bank, deci ştiau toate detaliile. Avem deja scadenţe la plată, băncile deja sunt îngrijorate. Iar prejudiciul ar fi foarte mare pentru că ar afecta şi investitorii", a menționat Ciceo.
Sindicaliștii sunt de părere că o instituție nu poate fi blocată dacă asupra ei există suspiciuni."Dacă planează vreo suspiciune, poate, spunem noi, plana asupra modului de desfășurare a investiției și nu corectitudinii sau legalității acordării acestui credit. O instituție nu poate fi blocată, dacă domnul Uioreanu este acuma cercetat, bugetul Consiliului merge mai departe", a declarat Gabriel Ene.
Pe de altă parte, Aurelia Cristea a cerut un audit. "Tocmai de aceea s-a solicitat acolo audit pe anumite acte adiționale care sunt în acest moment sub semnul suspiciunii că nu ar fi fost bine întocmite sau că n-ar fi avut la bază chiar lucrări executate și este bine să avem această procedură tocmai pentru a elimina din mintea oricărui cetățean clujean și a celor care contribuie prin impozite și taxe suspiciunea că iarăși risipim banii", a precizat Aurelia Cristea.
Auditul se va face de către o instituții superioare. "S-a făcut o solicitare ca aceste audituri să se facă de către Curtea de Conturi, de către Ministerul de Finanțe și, de asemenea, în calitate de autoritate tutelară Consiliul Județean poate cere un audit extern asupra întregii execuții și a procedurilor care s-au derulat pe execuția aceasta a pistei de la Aeroport", a clarificat ministrul clujean.
După ce protestatarii i-au cerut ieri demisia, vicele CJ Cluj Ioan Oleleu este de părere că cea mai bună soluţie este o nouă discuţie.
"Sigur, aeroportul este un obiectiv important. Urgenţa maximă o reprezintă acele bilete de ordin cu scadenţă imediată. Reprezentanţii băncii ne-au asigurat că nu vor întreprinde niciun demers şi că ei sunt deschişi pentru a găsi soluţii. Am convenit ca banca să ne trimită o adresă prin care să stabilim împreună modalitatea de continuare a discuţiilor. O situaţie de incertitudine nu este agreată nici de către Ministerul Finanţelor. Eu propun ca după întâlnirea de astăzi, la Consiliul Judeţean să desemnaţi o comisie mixtă să găsim soluţii pentru a rezolva această situaţie”, a precizat Oleleu.
După dezbatere Gabriel Ene, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Aeroportuare din România, a precizat că aceste discuţii nu duc nicăieri.
"Părerea mea este că iarăși se bate apa în piuă, se caută rezolvări prin numirea altor comisii și al efectuării unei verificări care din punctul meu de vedere nu-și mai au sensul și nu știu ce o să se întâmple. Nimic concret căci pe mine m-a dezamăgit discuția de astăzi”, a conchis Ene.
Articol scris de Ana Racheleanu, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II