Actualitate

"Cârtiţa" de la DNA Cluj a SIFONAT la greu din mai multe dosare penale

Comisarul şef Valentin Tătar de la DNA Cluj s-a prezentat, joi, în faţa unui magistrat de la Tribunalul Cluj, care trebuie să parafeze acordul de vinovăţie prin care a fost de acord cu pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Procesul de la Tribunalul Cluj s-a desfăşurat cu uşile închise, deoarece judecătorul Liana Cociş a invocat, din oficiu, asta înseamnă că niciuna dintre părţi nu a cerut asta, ca procesul să se desfăşoare în şedinţă nepublică "pentru a nu afecta interesele justiţiei", scrie evz.ro.

Acest interes al justiţie este explicat de surse judiciare prin faptul că Valentin Tătar a "vândut" informaţii din mai multe dosare care încă se află pe rolul DNA Cluj. Unul dintre acestea se referă la celebra firmă Michelangelo SRL, ai cărui patroni, Bogdan Curticiu şi Sorin Seleşiu, au fost arestaţi de DIICOT Bucureşti, după ce au vândut zeci de tone de carne stricată.


Aceleaşi surse judiciare susţin că, Valentin Tătar ar fi fotografiat un document aflat într-un dosar penal care avea legătură cu firma Michelangelo SRL, şi că a fost prins în falgrant cu ajutorul ofiţerilor SRI, care au montat în biroul poliţistului de la DNA, tehnică audio şi video. După ce a fotografiat respectivul document, Tătar a fost prins în flagrant la ieşirea din sediul instituţiei.

A lucrat şi pentru un fost şef din "Doi şi-un sfert"

Cu ocazia percheziţionării informatice a telefonului "cârtiţei", procurorii DNA au descoperit o fotografie a unui document care se află într-un dosar penal al DNA Cluj, care are legătură cu societatea BS Recycling SRL, din Cluj-Napoca, care are ca şi administrator pe o anume Monica Bot, sora lui Ciprian Bot, patron al BS Group Demolation SRL.


În urmă cu doi ani, la firma BS Group Demolation SRL, procurorii DIICOT Bucureşti au derulat o percheziţie deoarece aveau suspiciunea că mai multe utilaje de construcţii care au fost cumpărat de societate, figurau furate din ţările din vestul Europei.

Surse judiciare susţin că cel care i-a cerut lui Tătar să fotografieze documentul respectiv pentru firma BS Recycling SRL, este fostul adjunct al şefului Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, din cadrul Ministerului de Interne, Daniel Ioachim Rusu. Tătar a fost filat în timp ce s-a întâlnit cu Rusu în apropierea sediului DNA Cluj.


A suflat şi din dosarul Uioreanu

Tot în apropierea sediului DNA Cluj, "cârtiţa" a avut mai multe întâlniri de taină cu senatorul Alexandru Cordoş de la PSD Cluj, care îi este naş de cununie. Aceleaşi surse judiciare susţin că discuţiile aveau loc în maşina senatorului şi că în acest timp, poliţistul şi naşul său îşi închideau telefoanele pentru a nu putea fi ascultate.

Discuţiile de taină dintre cei doi se refereau la faptul că DNA Cluj a deschis un dosar pe numele lui Horea Uioreanu şi Ioan Oleleu, politicieni care la momentul respectiv conduceau Consiliul Judeţean Cluj. În prezent, Horea Uioreanu este arestat pentru comiterea unor fapte de corupţie. Tătar, mai susţin sursele judiciare, iar fi atras atenţia naşului său că telefoanele celor implicaţi în dosarul de corupţie sunt ascultate şi să aibă grijă ce vorbeşte cu acesta. Această întâlnire a avut loc în data de 24 ianuarie 2014. A doua zi, în dosarul Uioreanu a fost interceptată o discuţie telefonică purtată de Ioan Oleleu şi preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, în care primul îl informa pe al doilea că s-a întâlnit cu senatorul Cordoş care i-a spus să aibă grijă ce vorbeşte la telefon.


Culmea această stenogramă nu se află la dosarul Uioreanu aşa după cum ar fi trebuit, dar se află la dosarul penal pe care DNA Bucureşti l-a deschis pe numele senatorului PSD, Alexandru Cordoş, şi în care este acuzat de instigarea fătpuitorului.

Tătar a fugit de la tribunal

Procesul cu uşile închise de la Tribunalul Cluj a durat foarte puţin. Tătar şi-a recunoscut vinovăţia şi a declarat că este de acord cu pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare care a fost convenită cu procurorii DNA Bucureşti. Acuzaţiile care i se aduc se referă la dezvăluirea de informaţii nedestinate publicităţii.


Într-un caz similar, descoperit tot în urma anchetării dosarului Uioreanu, procurorii au mai descoperit o "cârtiţă", de data asta de la SRI Cluj, plutonierul Anca Alba, de la Serviciul de Filaj. Aceasta i-a spus direct lui Horea Uioreanu "să aibă grijă" deoarece telefonul îi este ascultat şi că Serviciul de Filaj derulează activităţi de supraveghere. În acest caz, Anca Albu a fost condamnată, tot pe baza unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare.

Comisarul şef Valentin Tătar este primul poliţist judiciar care a fost condamnat prin semnarea unui acord e vinovăţie pentru vânzare de informaţii şi secrete aflate în dosarele DNA Cluj. După ce a fost prins, poliţistul a recunoscut toate acuzaţiile şi a fost de acord să semneze un acord de vinovăţie, care, însă, trebuie parafat de un judecător.

Ultimele Stiri
abonare newsletter