Actualitate
Monede chinezeşti din neolitic, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
Sute de monede, ce ilustrează îndelungata istorie de folosinţă a monedelor chinezesti, din neolitic până în secolul XX, 60 de fotografii excepţionale care imortalizează de la peisaje, localităţi, obiceiuri tradiţionale, zgârie-nori până la instantanee surprinse în cotidianul vieţii zilnice din China sau lucrările realizate de 105 artişti, reprezentând 55 de ţări de pe 5 continente, sunt evenimentele găzduite de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.
În acest fel Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei marcheză debutul noului an şcolar, prin două evenimente de excepţie.
Vernisajul expoziţiilor „Monede chinezesti – o istorie de 3 000 de ani” şi „Beautiful China” va avea loc miercuri, 17 septembrie, de la ora 12:00.
51 de panouri ce alcătuiesc expoziţia „Monede chinezesti – o istorie de 3 000 de ani” cuprind câteva sute de monede, din neolitic – când cochiliile cowry (ghioc) erau folosite în schimburile ceremoniale – şi până în secolul XX, iar „Beautiful China” reuneşte 60 de fotografii excepţionale ce au fost publicate în reviste de specialitate şi mass-media chineză. Fotografiile imortalizează de la peisaje, localităţi, obiceiuri tradiţionale, zgârie-nori până la instantanee surprinse în cotidianul vieţii zilnice. Evenimentul vine în contextul aniversării a 20 de ani de la înfrăţirea municipiului Cluj-Napoca cu oraşul ZHENGZHOU, capitala provinciei Henan. Cele două expoziţii vor fi deschise publicului în perioada 17 septembrie- 4 octombrie 2014.
Cel de-al doilea eveniment organizat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este vernisajul expoziţiei internaţionale „Inter-Art & Jacek, in memoriam Jacek Cichon (1969 – 2004)”, ce are loc joi, 18 septembrie, de la ora 18.00. Expoziţia aflată sub patronajul ministrului culturii, Kelemen Hunor, reuneşte lucrări din colecţia Fundaţiei „Inter-Art” realizate de 105 artişti, reprezentând 55 de ţări de pe 5 continente.
Evenimentul are loc în perioada 18 septembrie – 18 octombrie. Expoziţia marchează un parteneriat de peste un deceniu între MNIT şi Fundaţia „Inter-Art”, apariţia unei generaţii de artişti care au legat prietenii şi au creat sub patronajul fundaţiei aiudene în atmosfera multiculturală a Transilvaniei, dar şi zece ani de la dispariţia artistului Jacek Cichoń (1969-2004), unul dintre militanţii activi ai acestui fenomen artistic.